České banky majú za sebou najvýnosnejší obchodný rok v histórii

České banky majú za sebou najvýnosnejší obchodný rok v histórii. Podľa predbežných štatistík regulačných úradov vlani zarobili 72,9 miliardy korún (2,89 miliardy eur). Informoval o tom portál E15.cz.
V roku 2016 síce české banky inkasovali ešte o zhruba pol miliardy viac, ale predvlaňajšie čísla vylepšila mimoriadna, takmer päťmiliardová injekcia z predaja podielu bánk v kartovej spoločnosti Visa.
Bankám v ČR vlani nezabránili v raste príjmov ani úrokovej sadzby blízko historického minima. Dôvodom bol v prvom rade hlad domácností po úveroch na bývanie.
„Nízke úrokové sadzby síce bankám znížili úrokovú maržu, ale na druhej strane výrazne pomohli zvýšiť záujem o hypotéky a ďalšie úvery,“ uviedol ekonóm BH Securities Martin Vlček.
Napriek minuloročným snahám Českej národnej banky (ČNB) o utiahnutie hypotekárneho trhu si domácnosti v minulom roku vzali nové úvery na bývanie za 346 miliárd Kč, najviac v histórii. „Pre banky ide o rozhodujúci druh úveru, ktorý ťahá celý sektor,“ pripomína hlavný ekonóm UniCredit Pavel Sobíšek.
Aj spotrebiteľské pôžičky v Česku dosiahli minulý rok rekordnú úroveň, takmer 120 miliárd Kč. „Bankový biznis ťažil tiež z rastúceho záujmu firiem o zabezpečenie proti výkyvom kurzu koruny v súvislosti s minuloročnými uvoľnením českej meny,“ dodal analytik Conseq Michal Stupavský. A lepšia platobná disciplína dlžníkov potom bankám umožnila tvoriť nižšie rezervy pre prípady strát.
Tento rok môžu bankám v Česku nastať ešte lepšie časy. Centrálna banka môže totiž podľa ekonómov počas roka až štyrikrát zvýšiť úrokové sadzby. Banky si tak z každej pôžičky odkroja väčší zisk. „Zvýšenie základnej sadzby ČNB o jeden percentuálny bod znamená v českom prostredí až 10-% rast zisku,“ dodáva Vlček.
Vyššie sadzby však znížia dopyt po úveroch. „V tomto roku bude objem nových úverov na bývanie určite pod úrovňou vlaňajška,“ skonštatoval hlavný ekonóm ING Jakub Seidler.

Súvisiace články

Aktuálne správy