E-shopy už nebudú môcť zablokovať zákazníkov z iných štátov

, ČTK Foto: thinkstock

Európsky parlament schválil nariadenie zakazujúce takzvané geografické blokovanie pri nákupoch cez internet.

Obyvateľom členských štátov Európskej únie by sa mal rozšíriť prístup k zahraničným nákupom produktov bez zablokovania internetových stránok, už potenciálnych zákazníkov nesmú automaticky presmerovať na inú webovú stránku na základe ich štátnej príslušnosti, miesta bydliska alebo dočasného pobytu.

Nové opatrenia sa vzťahujú napríklad na rezerváciu hotelového ubytovania, prenájom automobilov alebo kúpu vstupeniek na koncerty. Nebude sa týkať tovaru chráneného autorskými právami, teda na elektronické knihy, stiahnuteľnú hudbu alebo on-line hry, ale aj na letenky.

Klientom v rámci EÚ tak obchodníci podľa nového nariadenia budú musieť ponúknuť tovar alebo službu za rovnakú cenu a za rovnakých podmienok. Opatrenie sa bude vzťahovať na nákup a doručovanie tovaru, pokiaľ doručenie do daného členského štátu má obchodník zakotvené vo svojich obecných podmienkach. Ďalej sa bude vzťahovať aj na tovar s osobným odberom a na elektronicky poskytované služby, ktoré nie sú chránené autorským právom.

Do dvoch rokov od nadobudnutia účinnosti nariadenia by sa Európska komisia mala zaoberať možnosťou rozšírenia pôsobnosti predpisu zakazujúceho geografické blokovanie aj na tento typ výrobkov. Komisia sa tiež zaviazala preskúmať možné rozšírenie pôsobnosti nariadenia v oblasti audiovizuálnych služieb a služieb v oblasti dopravy, napríklad na nákup cestovných lístkov alebo leteniek.

"Diskriminácia, ktorú chceme odstrániť, sa dnes týka približne dvoch tretín on-line firiem a veľmi často sa prejavuje v rôznych cenách pre zákazníkov z rôznych krajín, alebo tým, že je zákazník v niektorých nákupných fázach zablokovaný alebo presmerovaný na stránky sprostredkovateľa predaja. Inokedy predajca žiada platbu kreditnou kartou vydanou v jeho krajine, neumožní prehľad detailu celého nákupu a podobne. Tieto a ďalšie praktiky by mali byť do Vianoc tohto roka minulosťou," uviedla česká europoslankyňa Dita Charanzová.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy