Jeden prepad za druhým: Bitcoin je lacnejšie si kúpiť, než ho vyťažiť

, marketwatch;bloomberg;kurzy.cz Foto: SITA/AP;thinkstock

Bitcoin hlási prepad takým spôsobom, že už je cena na trhu je nižšia ako výška nákladov na ťažbu nových mincí.

Po zohľadnení všetkých nákladov vrátane spotreby elektrickej energie sa jednotkové náklady na získanie jednej mince pohybovali v štvrtom kvartály 2017 na úrovni 6 611 USD. Na začiatku roku 2017 to bolo 2 856 USD, na začiatku roku 2018 už asi 6 900 USD a v druhom štvrťroku 2018 to bude už 14 175 USD.

Rast nákladov súvisí so základnou konštrukciou celého bitcoinu, ktorý stanovuje, že získavanie nových mincí je vždy o niečo ťažšie. Ťažba nových bitcoinov prebieha v mnohých prípadoch v špecializovaných "továrňach" pracujúcich s desiatkami tisíc počítačov, na ktoré prebiehajú potrebné výpočty generujúce nové virtuálne mince.

Odhaduje sa, že približne 58 % všetkej bitcoinovej ťažby v súčasnosti prebieha v Číne, 16 % v USA a zvyšných 26 % je rozptýlených po ostatných častiach sveta. Podľa niektorých odhadov sa celková spotreba elektrickej energie celého segmentu pohybuje na úrovni spotreby 3 miliónov amerických domácností. Len za ostatný mesiac sa spotreba elektrickej energie celého sektora zvýšila o 30 %.

Cena bitcoinu včera atakovala dvojmesačné minimum, v pondelok klesla pod 7 000 dolárov a uzavrela na 6000 dolároch. Najväčšia kryptomena, z hľadiska trhovej kapitalizácie zaznamenal v pondelkovom obchodovaní pokles o 14 % na 6,147,30 USD, čo bolo od začiatku novembra prvý krát pod 7 000 USD. Naposledy sa pod 6000 dolárov dostal 12 novembra. Prepad je v súčasnosti viac ako 60 %, voči rekordu vysoko nad 19 700 dolárov z polovice decembra.

Celkovo stratila trhová kapitalácia všetkých kryptomien od začiatku januára viac ako 50 %, podľa CoinDesku klesla z približne 830 miliárd dolárov na približne 366 miliárd dolárov.

Ethereum, druhá najväčšia virtuálna mena stratila podľa údajov CoinMarketCap.com 26 %. Naposledy sa obchodovala na úrovni 618,99 USD. Ripple sa obchodoval za 63 centov, čo bol pokles o 22 % a bitcoin cash za 820,17 dolára, teda o 27 % nižšia ako deň predtým.

Zo 100 virtuálnych mien sledovaných CoinMarketCap.com, takmer každá z nich utrpela dvojcifernú stratu od pondelka v noci, pričom väčšina z nich klesla najmenej o 20 %. Napriek tomu je bitcoin v oproti minulému roku stále v pluse o viac ako 600 %, a od februára 2017  celkový trh s kryptomenami narástol o viac ako 1 800 %.

Bitcoin pokračuje v prepade aj v utorok, kedy klesol až o 13 percent, najnižšia hodnota bola 5 920,72 dolárov. O 11 hodine dopoludnia SEČ sa jeho cena pohybovala okolo 6 700 dolárov. Zástancovia kryptomien ale upokojujú že krátkodobé výkyvy cien sa dá očakávať a neporušujú silu a hodnotu blockchainu, na základe ktorého fungujú. Vývoj ich ceny je však do značnej miery spôsobený špekulatívnymi investíciami a veľkým počtom sviatočných obchodníkov, ktorí sa snažia využiť bitcoinovú horúčku.

Nouriel Roubini aka Dr. Skaza minulý piatok v rozhovore pre agentúru Bloomberg označil bitcoin za "najväčšiu bublinu v histórii." Zároveň kritizoval aj ďalších asi 1300 kryptomien, ktoré podľa jeho silu bubliny násobia. Technológia blockchain, databáza, ktorá nahrádza centrálnu účtovnú knihu, podľa Roubiniho za desať rokov svojej existencie nedokázala nájsť okrem zápisu transakcií kryptomien iné zmysluplné využitie.

Súvisiace články

Aktuálne správy