Druhý pilier aj individuálne sporenie: Máme za sebou mimoriadne priaznivý rok

, ADSS;fincentrum Foto: thinkstock

Dôchodkové správcovské spoločnosti spravovali ku koncu roka 2017 majetok sporiteľov v objeme viac ako 7,5 miliardy eur. Počet sporiteľov v druhom pilieri bol 1 435 262, pričom v roku 2017 doň vstúpilo vyše 52-tisíc ľudí. V porovnaní s rokom 2016 to predstavuje rast na vstupoch 56 percent.

„Tento trend je dôkazom toho, že mladí ľudia si začínajú uvedomovať potrebu a nutnosť sporenia si na dôchodok. Dorastá nám generácia, ktorej nie je ľahostajná jej finančná budúcnosť,“ konštatuje Marián Kopecký, predseda Predsedníctva ADSS. O tom, že dlhodobo sporiť by mali najmä tridsiatnici, hovorí aj senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi. „Demografická kríza bude mať veľmi negatívny dopad na životnú úroveň Husákových detí v starobe. A na tom nič nezmení ani druhý pilier, ani prísľuby súčasných vládnych činiteľov o tom, ako sa o nich štát postará. Jediným riešením je individuálne sporenie, napríklad prostredníctvom podielových fondov,“ dodáva Világi.

V roku 2018 sa 18-percentné povinné odvody pre sporiteľov v druhom pilieri rozdeľujú tak, že 13,5 percenta ostáva v Sociálnej poisťovni a 4,5 percenta putuje na jeho súkromný účet v DSS. Vstup do druhého piliera je dobrovoľný pre osoby do 35 rokov, následne sa však pre nich účasť stáva povinná. Na Slovensku je podľa odhadov vyše tristotisíc mladých ľudí mladších ako 35 rokov, ktorí vstúpili na pracovný trh a spoliehajú sa iba na dôchodok z prvého piliera.

„Trinásty rok druhého piliera bol charakteristický stabilitou a rastom. Okrem toho, že ľudia o sporenie v druhom pilieri prejavujú zvýšený záujem a snažia sa zabezpečiť na dôchodok z rôznych zdrojov, aj vývoj na finančných trhoch bol vo všeobecnosti veľmi priaznivý,“ hodnotí Vladimír Mlynek, podpredseda Predsedníctva ADSS. S tým súhlasí aj Világi. „Z pohľadu výkonnosti sa vlani darilo najmä rozvíjajúcim sa trhom. Najvyššie výnosy, aj viac ako 40 percent, vlani dosahovali akciové fondy zamerané na indické a čínske akcie. Darilo sa aj rozvinutým trhom, keď americké akciové indexy niekoľkokrát prepisovali štatistiky. Prekvapila aj extrémne nízka volatilita. Napríklad akciový fond Fidelity Funds – Emerging Asia Fund A-ACC-PLN (hedged) s ročným eurovým výnosom 42,95 percenta, skončil v ukazovateli nadvýnosu voči volatilite s hodnotou 4,304,“ pripomína Világi.

K 31. 12. 2017 celkový objem majetku v druhom pilieri dosiahol hodnotu 7 598 813 220,94 eura, pričom v garantovaných dôchodkových fondoch je alokovaných 6 039 987 592,80 eura úspor a v negarantovaných dôchodkových fondoch 1 558 825 628,14 eura. Priemer ročného zhodnotenia garantovaných dôchodkových fondov, ktorých je na trhu šesť, dosiahol 1,348 % p. a. Trinásť negarantovaných dôchodkových fondov hospodárilo v roku 2017 s priemerným výnosom 6,474 % p. a. Uvádzané hodnoty dosiahnutého zhodnotenia sú hodnoty už po odpočítaní odplát a bez zohľadnenia inflácie.

Negarantované fondy, aj keď sú rizikovejšie a dosahujú väčšie výkyvy v hodnote, majú z dlhodobého hľadiska väčší potenciál rastu.

„Takmer päťnásobne vyšší priemerný výnos oproti garantovaným fondom v roku 2017 hovorí jasnou rečou,“ konštatuje Marián Kopecký. V druhom pilieri je priemerný vek sporiteľa približne 40 rokov, ale iba 21 % celkového spravovaného majetku je v negarantovaných fondoch. Ľudia, ktorí majú pred sebou ešte niekoľko desiatok rokov do dôchodku, by mali zvážiť uloženie aspoň časti úspor do akciových a indexových fondov.

Rok 2018 bude rokom politickej neistoty či už kvôli Trumpovej nepredvídateľnosti, napätej situácii na Kórejskom polostrove, blížiacim sa talianskym voľbám, Brexitu, nedoriešenej nezávislosti Katalánska alebo rastúcemu napätiu na Blízkom východe. Býčí trh v USA je druhý najdlhší v histórii a postupne starne. A stále viac sa objavujú hlasy o neprimeranej cene amerických akcií. „Investičné vyhliadky na tento rok sú stále pozitívne. Aj keď bude ťažké zopakovať výnosy, ktoré sme videli napríklad na americkom trhu v roku 2017. Klienti by sa však mali rozhodne pripraviť na vyššiu kolísavosť, od ktorej sme si vlani trochu odvykli,“ myslí si analytik Fincentra Peter Világi.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy