Eustream získal na slovensko-poľský plynovod pôžičku od EIB

Európska investičná banka poskytne slovenskému prepravcovi zemného plynu pôžičku vo výške 70 miliónov eur.

Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, dostane na projekt slovensko-poľského plynovodného prepojenia pôžičku od Európskej investičnej banky (EIB) vo výške 70 miliónov eur. „Projekt strategickej plynárenskej infraštruktúry, ktorý sme podpísali, prispeje k energetickej nezávislosti Slovenska a celej strednej Európy,“ uviedol viceprezident EIB Vazil Hudák po podpise zmluvy s firmou Eustream.

„Vnímame podpis tejto zmluvy veľmi pozitívne. Je to potvrdenie, že náš projekt má európsky význam. Získali sme výhodné financovanie od rešpektovaného partnera. Úver od EIB nám pomôže k úspešnému implementovaniu projektu. Nejde len o dobrú správu pre Slovensko a Poľsko, ale aj pre celý región,“ dodal generálny riaditeľ Eustreamu Rastislav Ňukovič.

Slovensko, ako aj Poľsko už môžu definitívne počítať s finančnou podporou na spomínaný plynovod zo strany Európskej únie. Výkonná agentúra EÚ pre inovácie a siete (INEA), slovenská spoločnosť Eustream a poľská firma GAZ-SYSTEM podpísali koncom vlaňajška grantovú dohodu na stavebné práce. Dohoda umožní poľskému aj slovenskému prevádzkovateľovi prepravnej siete získať finančnú podporu z prostriedkov Nástroja na prepájanie Európy (CEF) v celkovej výške 107,7 milióna eur. Z toho pre slovenského prepravcu zemného plynu by išlo 55,2 milióna eur a pre poľského 52,5 milióna eur.

Nový 165-kilometrový plynovod (106 kilometrov na Slovensku) umožní vďaka vytvoreniu doposiaľ chýbajúceho prepojenia medzi poľskou a slovenskou prepravnou sieťou vyššiu diverzifikáciu zdrojov zemného plynu v regióne. Vďaka novému prepojeniu získajú krajiny strednej a východnej Európy priamy prístup k viacerým zdrojom zemného plynu zo severu vrátane plne funkčných LNG terminálov v Baltskom mori a z Nórska, ako aj z juhu cez slovensko-maďarské prepojenie a plánovaný plynovod Eastring.

Začiatok stavebných prác je naplánovaný na druhú polovicu roka 2018 s plánovaným ukončením koncom roka 2021. Prepravná kapacita plynovodu bude 5,7 miliardy metrov kubických ročne. Slovensko-poľský plynovod vyjde slovenskú stranu na vyše 100 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy