Luxemburský regulátor prikývol: Najväčšia japonská kryptoburza spustila obchodovanie aj na území EÚ

, FT;ihned Foto: BitFlyer

Japonská burza BitFlyer od utorka ponúka obchodovanie na území Európskej únie. Umožňuje jej to licencia od luxemburského regulátora. Spočiatku bude ponúkať iba obchodovanie Bitcoinov v eurách, následne aj ďalšie kryptomeny. Osloviť chce najmä veľkých obchodníkov, ktorí nakupujú a predávajú vo veľkých objemoch.

Tokijská kryptomenová burza BitFlyer patrí na základe objemov obchodov k najväčším tohto druhu na svete. Podľa denníka Financial Times sa burza na objemoch obchodov s Bitcoin v Japonsku podieľa zhruba 80 percentami. Celosvetovo potom má podľa odhadov podiel medzi 20 a 30 percentami. Ponúka však aj obchodovanie s ďalšími kryptomenami, ako sú litecoin či ethereum. V minulom roku sprostredkovala klientom obchody s digitálnymi menami v objeme 250 miliárd dolárov, z toho väčšinu v posledných mesiacoch roka, kedy cena Bitcoinu a ďalších kryptomien prudko rástla.

Na základe licencie na poskytovanie platobných služieb, ktorú dostala na začiatku januára od luxemburského regulátora finančných trhov Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF), poskytuje svoje služby aj v Európskej únii. Týmto krokom sa snaží vyhovieť rastúcemu záujmu o obchodovaní zo strany európskych profesionálnych a inštitucionálnych investorov.

Ako jednu zo svojich hlavných predností burza uvádza, že patrí pod dohľad regulačných orgánov v Japonsku, EÚ a tiež v Spojených štátoch, kde začala obchodovanie v novembri. To okrem iného znamená, že musí dodržiavať zákony a pravidlá zamerané proti praniu špinavých peňazí.

"Regulačný dohľad je pre budúcnosť odvetvia obchodovania s Bitcoinom a ďalšími virtuálnymi menami absolútne kľúčový," vyhlásil šéf burzy BitFlyer Yuzo Kano, bývalý trader investičnej banky Goldman Sachs.

V Európe plánuje BitFlyer spočiatku klientom ponúkať obchodovanie Bitcoinu v eurách. V budúcnosti plánuje ponúkať aj obchodovanie ďalších najpopulárnejších virtuálnych mien. K euru by navyše mali pribudnúť aj ďalšie tradičné meny. Výkonný riaditeľ BitFlyer pre Európu Andy Bryant denníku Financial Times povedal, že burza nebude, na rozdiel od Japonska, spočiatku ponúkať obchodovanie na finančnú páku. Bryant ďalej uviedol, že burza bude jediným licencovaným trhom s virtuálnymi menami na svete, ktorý prepojí obchodovanie v EÚ a Japonsku. Európski obchodníci tak získajú prístup na veľmi likvidný japonský trh. To je pre inštitucionálnych a profesionálnych investorov, ktorí chcú nakupovať a predávať vo väčších objemoch, veľmi dôležité kritérium pre výber trhu.
 

Voči kryptomenám sa jasne postavilo len niekoľko vlád, väčšina krajín, presne 53 percent, sa k zákonnosti stále ešte nevyjadrila. Server howmuch.net ponúkol grafiku, ktorá znázorňuje, kde všade sa dá Bitcoin legálne používať.

Na mapke sú zelenou farbou vyznačené trhy, kde je Bitcoin úplne legálny, predovšetkým je to oblasť Severnej Ameriky a Európa. Oranžové sú krajiny, ktoré BTC oficiálne nelegitimizovali, ale zároveň ami nemajú žiadne regulácie proti ich používaniu. Svetlo ružové sú bitcoinové trhy, ktoré sú regulované. Vlády v týchto krajinách už skúšali obmedziť používanie kryptomien. Tmavo ružovo sú označené tie, v ktorých je BTC úplne ilegálny a v prípade jeho použitia ide o trestný čin. Šedou sú označené často nevyspelé štáty, ktoré ešte na tému Bitcoin nevydali žiadne oficiálne vyhlásenie.

Mapa ukazuje, že Bitcoin je prijatý skôr na Západe ako na Východe. Rusko je v súčasnosti najväčšou krajinou, kde je BTC ilegálny. Tamojšia vláda už ale pracuje na tom, aby nastavila rámec legislatívy tak, aby sa s kryptomena dalo obchodovať. Medzi ďalšie krajiny, kde je Bitcoin ilegálny ďalej patrí väčšina tých na východ od Iránu, výnimkou je Japonsko, Južná Kórea alebo Austrália. Čína sa v súčasnosti nachádza vo fáze zákazu, na juhu Kórejského polostrova sa o ňom začalo hovoriť na vládnej úrovni. Práve vývoj v oboch krajinách bude pre kryptomenový trh veľmi dôležitý.

Súvisiace články

Aktuálne správy