Banky nemajú ani plán A, ak by nastala ďalšia finančná kríza

, CNBC Foto: SITA/AP

Finančné inštitúcie majú menej prostriedkov na riešenie krízy než kedykoľvek predtým, myslí si Ken Rogoff, profesor verejnej politiky a profesor ekonómie na Harvardskej univerzite. Napriek tomu ekonóm dodal, že zostáva optimistom a kolaps neočakáva.

"Ak budeme mať ďalšiu finančnú krízu, neexistuje ani plán A," s ohľadom na to, čo robia centrálne banky, povedal Rogoff pred publikom v Davose, v rámci panelu nazvaného "Ďalšia finančná kríza" na Svetovom ekonomickom fóre. "Necítim ale, že tentoraz by to bolo iné, stále sa dostávame z poslednej finančnej krízy," a dodal, že hlboká a systémová finančná kríza má dlhé trvanie, ani desaťročia v tomto smere nie sú ničím výnimočným.

"Nechcem vám hovoriť, že príde ďalšia finančná kríza, v skutočnosti som celkom optimistický, ak sa bude pokračovať v tom, kde je dnes svetová ekonomika v súčasnosti. Mohlo by dôjsť k finančnej kríze? Samozrejme,  ale ja si myslím, že sme v zadnej časti typickej trajektórie."

Rogoff však varoval, že banky by mali zostať ostražité. "Keď vidíte, že dlh agresívne rastie, nemali by ste to určite prehliadať. Ak by niečo posunulo úrokové sadzby, ak by šli hore tam, kde majú veľa dlhov, ako je Taliansko a Japonsko, či niektoré rozvíjajúce sa trhy, mohlo by to znamenať veľa problémov," dodal Rogoff.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy