WEF: Globálna ekonomika nie je tom tak dobre, ako sa zdá

, QZ Foto: SITA/AP

Podľa tradičných štandardov globálna ekonomika zažíva svoju renesanciu. Po prvýkrát od finančnej krízy v roku 2008 rastie každý významnejší región sveta. Ale stále pretrváva podozrenie, že meranie zdravia hospodárstva výhradne za pomoci HDP dokáže dobre maskovať skutočne pálčivé problémy.

Hrubý domáci produkt ako univerzálny ukazovateľ národného hospodárskeho výkonu. Ale súčet tovarov a služieb vyprodukovaných štátom dostatočným ukazovateľom nie je.  

"Desaťročia uprednostňovania hospodárskeho rastu pred sociálnou rovnosťou viedli k historicky vysokej úrovni nerovnosti bohatstva a príjmov," hovorí správa WEF. S týmito rozdielmi rastie aj nedôvera voči politikom.

Kritika HDP sa už objavuje niekoľko rokov. Ekonómovia odporúčajú, aby jeho dôležitosť postupne znižovali pri posudzovaní pokroku alebo tento ukazovateľa nahradili množinou ukazovateľov, ktoré lepšie reprezentujú životnú úroveň. Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy požiadal ekonómov, vrátane laureátov Nobelovej ceny Josepha Stiglitza a Amartya Sena, aby prišli s alternatívami k HDP. WEF navrhuje vlastný prístup hodnotenia, nazýva ho "inkluzívny index rozvoja". Aj keď zohľadňuje rast meraný pomocou HDP na obyvateľa, zamestnanosť a produktivitu, zahŕňa aj niekoľko ďalších metrík, vrátane merania chudoby, priemernej dĺžky života, verejného dlhu, stredného príjmu, nerovnosti bohatstva a uhlíkovú stopu. V indexe sú zohľadnené aj investície do ľudského kapitálu, vyčerpávanie prírodných zdrojov a škody spôsobené znečistením.

Tento širší index hospodárskeho pokroku a blahobytu ukazuje, ako je tradičné meranie rastu krátkozraké. Za ostatných päť rokov zaznamenala takmer tretina zo 103 krajín, na ktoré sa vzťahuje index WEF, pokles inkluzívnych výsledkov, dokonca aj keď sa HDP zvýšil. Spomedzi 29 vyspelých ekonomík vo vzorke, všetky okrem troch zaznamenali ekonomický rast za toto obdobie, no väčšina z nich, 16 z 29 zistila, že ich miera sociálneho začlenenia sa podľa WEF zhoršuje. Príjmová nerovnosť vzrástla alebo zostala stabilná v 20 z týchto vyspelých ekonomík a chudoba sa zvýšila v 17.

V konečnom dôsledku správa tvrdí, že fixácia na rast HDP nezabezpečí zlepšenie životnej úrovne. "Politici by nemali očakávať, že vyšší rast bude všeliekom pre sociálne frustrácie, ktoré v posledných rokoch rozprúdila politika v mnohých krajinách," píše WEF.

Je to už po druhý krát, čo WEF publikovala index inkluzívneho rozvoja a druhýkrát sa Nórsko objavilo na prvej priečke v množine vyspelých ekonomík.  Dokázalo skórovať v mnohých oblastiach okrem majetkovej nerovnosti. Vysoké hodnotenie krajiny v jednotlivých ukazovateľoch od stredného príjmu po verejný dlh a znečistenie ďaleko presahujú výsledky USA, ktoré sa umiestnili až na 23. mieste.

Rebríček WEF: Inkluzívny index rozvoja
Vyspelé ekonomiky                                 Rozvíjajúce sa ekonomiky

Nórsko                                                    Litva

Island                                                      Maďarsko

Luxembursko                                           Azerbajdžan

Švajčiarsko                                              Lotyšsko

Dánsko                                                    Poľsko

Švédsko                                                   Panama

Holandsko                                                Chorvátsko

Írsko                                                         Uruguaj

Austrália                                                   Chile

Rakúsko                                                   Rumunsko

 

Súvisiace články

Aktuálne správy