Stretnutie monitorovacieho výboru členov a nečlenov OPEC bude v apríli

Najbližšie stretnutie spoločného ministerského monitorovacieho výboru členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a veľkých producentov, ktorí nie sú členmi kartelu, sa uskutoční v apríli v Saudskej Arábii. Informovala o tom v nedeľu ruská agentúra RIA s odvolaním sa na vyhlásenie OPEC.
Zároveň uviedla, že dodržiavanie dohody o znížení produkcie ropy v OPEC a krajinách, ktoré nie sú členmi OPEC, dosiahlo v decembri 129 % a za celý minulý rok dosiahlo v priemere 107 %.
Minister energetiky Saudskej Arábie Chalíd al-Falih vyzval v nedeľu globálnych producentov ropy, aby predĺžili spoluprácu aj po roku 2018, keď vyprší aktuálna dohoda. Dodal však, že by to mohlo znamenať novú formu riešenia, než pokračovanie doterajších limitov na ťažbu, ktoré v uplynulých mesiacoch pomohli zvýšiť ceny.
Koncom roka 2016 sa štáty OPEC a ďalší producenti na čele s Ruskom dohodli, že od roku 2017 znížia produkciu ropy dohromady o 1,8 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Pôvodne mala dohoda platiť len šesť mesiacov, v máji 2017 ju však predĺžili do konca marca 2018. Vlani koncom novembra na zasadnutí vo Viedni sa dohodli na jej predlžení o ďalších deväť mesiacov, teda do konca tohto roka. Ich cieľom je dosiahnuť pokles ropných zásob v sladoch po celom svete a podporiť rast cien komodity.
Vyššie ceny však pomáhajú aj americkým producentom, ktorí ťažia ropu z nekonvenčných zdrojov. Tento spôsob je drahší a pri nízkych cenách ropy je nerentabilný, pri vyšších sa však vypláca. To ale môže brzdiť zdražovanie komodity a u ostatných producentov vyvolať obavy, aby neprišli o časť podielu na trhu s ropou.

Súvisiace články

Aktuálne správy