Americký koncern Schlumberger zaznamenal vo 4. kvartáli vysoký rast zisku

Americká spoločnosť Schlumberger, svetový poskytovateľ služieb v ropnom priemysle, oznámila za 4. kvartál vyšší než očakávaný upravený zisk. Prispeli k tomu zlepšené podmienky na ťažbu ropy z bridlíc. Zároveň uviedla, že priaznivé podmienky na produkciu bridlicovej ropy v Severnej Amerike očakáva aj tento rok.
Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol vo 4. kvartáli 668 miliónov USD (545,97 milióna eur), čo na akciu predstavuje 48 centov. Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka zaznamenala firma upravený zisk na úrovni 379 miliónov USD (27 centov/akcia). Výsledok je lepší, než čakali analytici, ktorí počítali s rastom upraveného zisku na 44 centov/akcia.
Tržby dosiahli 8,18 miliardy USD, čo v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka znamená rast o 15 %. Potiahol ich najmä severoamerický trh, kde tržby vzrástli medziročne o 59 %. Tržby zo zahraničných trhov, naopak, o 1 % klesli.
Výkonný riaditeľ spoločnosti Paal Kibsgaard uviedol, že prieskumné a ťažobné firmy predpokladajú tento rok rast investícií v Severnej Amerike o 15 až 20 %. Navyše, v roku 2018 očakáva prvý rast svojho medzinárodného biznisu od roku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy