ŽSR spustili nové zabezpečovacie zariadenie na priecestí pri Pažiti

Nové priecestné zabezpečovacie zariadenie (PZZ) na železničnom priecestí medzi Pažiťou a Veľkými Uhercami v okrese Partizánske Železnice SR (ŽSR) uviedli v piatok dopoludnia do prevádzky. PZZ na traťovom úseku medzi Nitrianskym Pravnom a Novými Zámkami tak po novom avizuje prichádzajúci vlak prostredníctvom výstražnej svetelnej a zvukovej signalizácie, ktorá je doplnená závorami.
„Novovybudované PZZ bolo realizované v rámci stavby Zvyšovanie bezpečnosti na železničných priecestiach, výška investície bola 869.384,74 eura bez dane z pridanej hodnoty,“ informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.
Ide podľa nej o PZZ s automatickým ovládaním odvodeným od jazdy železničného vozidla v obvode priecestia alebo od činnosti staničného zabezpečovacieho zariadenia v Železničnej stanici (ŽST) Veľké Uherce, v závislosti od polohy železničného vozidla.
Práce zahŕňali vybudovanie nového PZZ, vybudovanie vzájomných väzieb medzi novovybudovaným PZZ a staničným zabezpečovacím zariadením (SZZ), úpravu SZZ v ŽST Veľké Uherce, vybudovanie novej priecestnej konštrukcie, úpravu dopravného značenia a prístupových komunikácií v oblasti priecestia, ako aj vybudovanie novej prípojky nízkeho napätia.
O realizáciu opatrení na priecestí pôvodne bez rámp či svetelnej signalizácie žiadali dávnejšie samosprávy okolitých obcí a mesta Partizánske ich obyvatelia. Odôvodňovali to viacerými nehodami, ku ktorým tam v minulosti došlo.

Súvisiace články

Aktuálne správy