Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny sa v novembri zvýšil

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny sa v novembri zvýšil po dvoch mesiacoch poklesu. Ukázali to najnovšie údaje Európskej centrálnej banky (ECB).
Podľa ECB prebytok bežného účtu v regióne, ktorý platí eurom, po očistení od sezónnych vplyvov v novembri vzrástol na 32,5 miliardy eur z 30,3 miliardy eur v októbri.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že prebytok obchodu s tovarmi v eurozóne sa v sledovanom mesiaci zvýšil na 31,1 miliardy eur z októbrových 26,4 miliardy eur. Ale prebytok bilancie služieb klesol na 4,5 miliardy eur zo 6,8 miliardy eur.
A zatiaľ čo primárny príjem eurozóny vzrástol na 10,5 miliardy eur z 9,6 miliardy eur, deficit jej sekundárneho príjmu sa v novembri prehĺbil na 13,6 miliardy eur z 12,5 miliardy eur v predchádzajúcom mesiaci.
Kumulovaný bežný účet platobnej bilancie eurozóny za 12 mesiacov do konca novembra 2017 zaznamenal prebytok vo výške 386,1 miliardy eur, čo zodpovedá 3,5 % hrubého domáceho produktu celého regiónu, uviedla ECB.
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy