Holandská polícia vám skonfiškuje drahé oblečenie, ak vyzeráte, že naň nemáte

, De Telegraaf Foto: TASR/AP

Polícia v Rotterdame v Holandsku zaujala kontroverzný prístup k znižovaniu kriminality. Čoskoro sa v rámci pilotného programu zameria na mladých v značkovom oblečení, pri ktorých bude polícia presvedčená, že si ho nemôžu dovoliť legálne nadobudnúť. Ak nepreukážu spôsob nadobudnutia, polícia oblečenie zabaví.

"Vieme, že majú oblečenie, ktoré je príliš drahé na to, aby si ho kúpili. Zameriame sa na to, ako sa k takémuto oblečeniu dostali, kde ho kúpili, odkiaľ mali naň peniaze, aby si ho mohli dovoliť kúpiť," vysvetlil hovorca polície. Rotterdamská polícia spusti program len na obmedzený čas, ako pilot, aby zistila, nakoľko je účinný. Musí pri ňom spolupracovať s prokuratúrou, ktorá jej pomôže určiť, čo možno legálne zabaviť.

Zatiaľ čo môžu existovať právne podklady na to, čo môže polícia v konečnom dôsledku zadržať a čo nie, polícia môže nechať vyzliecť osoby, ktoré v danom momente podozrieva. "Budeme ich vyzývať, aby si sa zobliekli priamo na ulici," povedal Frank Paauw, šéf Rotterdamskej polície, pre De Telegraaf. Dodal, že podozriví často konajú, akoby boli nedotknuteľní a ich oblečenie posiela nesprávny signál iným obyvateľom Rotterdamu.

Medzi položkami, na ktoré sa polícia bude zameriavať sú napríklad "veľké Rolexky, bundy Gucci, a podobné druhy oblečenia," vymenoval hovorca oddelenia. Avšak nedokázal povedať, aké typy zločinu by sa mali takýmto programom znížiť. Vie sa len toľko, že obchodovanie s drogami medzi mládežníckymi gangmi je každodenným problémom mesta.

De Telegraaf uvádza, že polícia sa už dávnejšie zameriavala na autá, ktoré by viedli k známkam kriminálneho správania sa. Nový program zrejme tento prístup ešte viac rozširuje.  

Kritici sa okamžite do policajného programu obuli s tým, že z právneho hľadiska bude zložité zabaviť čokoľvek. Navyše by to mohlo viesť k rasovému profilovaniu. "Polícia nepovažuje bieleho chlapíka, ktorý by kráčal po ulici v drahej bunde za potenciálneho predajcu drog," myslí si Quincy, 20-ročný muž. "Ale úplne inak to bude s menšinami." I on sa domnieva, že program by mohol spôsobiť roztržky medzi políciou a komunitou.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy