Nemecký automobilový klub má už viac ako 20 miliónov členov

Všeobecný nemecký automobilový klub (ADAC) získal vlani ďalších 559.000 členov a ich počet vzrástol na 20,2 milióna. Mníchovská centrála klubu o tom informovalo vo štvrtok. Jeho predseda August Markl prírastok členov pokladá za vyjadrenie spokojnosti automobilovej verejnosti s činnosťou ADAC.
Združenie nemeckých automobilistov rastie od roku 1965 takmer nepretržite. K poklesu došlo len v roku 2014, keď sa objavil škandál so službou Žltý Anjel. Jeho podstatou bolo okrem iného zneužívanie záchranných vrtuľníkov predstaviteľmi ADAC na súkromné účely. V roku 1965 mal klub len milión členov. Ich počet do roku 1990 vzrástol na 10 miliónov.
ADAC je najstarším automobilovým klubom v Európe. Svoju históriu začal písať v roku 1904. Druhý začiatok mal po vojne v roku 1946.
Jeho služby automobilovej verejnosti sú členité a viacvrstvové. Z nich je najvýznamnejšia pomoc ľuďom po haváriách a poruchách vozidiel. Posádky veľkej flotily jeho vrtuľníkov zasahovali pri nehodách v roku 2015 viac ako 54.000-krát. Každoročne zachraňujú stovky životov. Bohatá je aj vydavateľská a osvetová činnosť. Pre automobilistov pripravuje automapy Nemecka a viacerých európskych krajín. Sústavne sa venuje aj výchove nových generácií nemeckého automobilového dorastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy