Bitcoinová horúčka a ako na ňu môžeme doplatiť všetci

, HOR;QZ Foto: thinkstock

Všetky krypto meny, s ktorými sa už pomaly začína trhať vrece, sú len ďalšou časovanou bombou, ktorej explózia môže mať ďalekosiahle následky. Podobné vyjadrenia už dlhodobo majú vyspelí investori ako Warren Buffett a Charlie Munger.

Keď padli Lehman Brothers v septembri 2008, bol to najväčší bankrot v histórii USA. Za 24 dní akciový trh stratil 20 %. Dnes stačí Bitcoinu 24 hodín aby prišiel o 28 % svojej hodnoty.

Odo dňa, kedy Apple uviedla svoje akciu na burzu v roku 1980 uplynulo 25 rokov, za štvrťstoročie vzrástla hodnota spoločnosti o 1000 %. Ripple, jedna z najcennejších digitálnych aktív po bitcoine, vzrástol minulý mesiac o 1135 %.

Dnes, keď už všetci nosíme po vreckách smartfóny, sledovanie vývoja portfólia nebolo nikdy jednoduchšie. Ale tá nenásytná chuť neustále sledovať nárast a pokles investícií nie je nič nové, nová je extrémna volatilita kryptomien a ako nás tieto výkyvy ovplyvňujú, finančne aj emocionálne. Rastie strach, že o niečo prídeme. Buď o svoje investície, alebo o možnosť na niečom rýchlo a veľa zarobiť.

To internet a sociálne siete nás premenili na stroje vyhľadávajúce vzrušenie. Dizajnéri produktov zistili, že ak chcú vyvolať a udržať návykové správanie, odmena musí byť variabilná. Nepredvídateľné odmeny nás zaväzujú viac ako predvídateľné. Hranie sa na trhu s akciami alebo kryptomenami je v podstate rovnaké, vytvorilo sa perfektné prostredie pre závislosť. Pre neinformovaného investora, a tých je na trhu s kryptomenami čoraz viac, sú takmer všetky investície vyslovene špekulatívne. Je to ako hra na výhernom automate. Cena meny môže spôsobiť depresiu alebo radosť v jedinom okamihu.

Rôzne kryptomeny nalákali v nadväznosti na prudký nárast ich hodnoty počas roka 2017 aj neskúsených sporiteľov, laikov a neprofesionálov. V kaviarňach, v MHD či na športoviskách bežne môžete počuť ako sa dvaja ľudia bavia o tom, koľko ktorý vložil do Bitcoinov. Skutočne to pripomína Holandsko v 17. storočí a vtedajšiu tulipánovú horúčku – jednu z prvých bublín na trhu.Tulipánová šialenstvo vypuklo v Holandsku v 17. storočí a videlo k reaketovému rastu tulipánových cibuliek. Skončilo to pádom trhu v roku 1637.

"Pripomína mi tulipánovú mániu v Holandsku v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, takže otázka je, praskne to? Stále platíme za tulipány, aj teraz, a niekedy sú celkom drahé. Bitcoin sa môže úplne prepadnúť a mohli by sme naň rýchlo zabudnúť. Podľa mňa by to tak malo pravdepodobne skončiť. Ale mohol by tu zostať dlho, mohol by tu byť aj o 100 rokov," povedal na margo Bitcoinu Robert Shiller, ktorý získal Nobelovu cenu za ekonomiku v roku 2013 za prácu na cenách aktív a neefektívnych trhov.


Nedostatky týchto kvázi mien
– nepredvídateľná likvidita,
– už aj malý počet silných hráčov môže hýbať trhom,
– účel použitia jw v praxi obmedzený,
– umožňujú podsvetiu legalizovať príjmy,
– časté zneužívanie hackermi na moderné „výpalné“ keď za Bitcoiny opäť odblokujú zavírené siete a odcudzené dáta.


Následky spľasnutia bitcoinovej bubliny môžu byť rozsiahle, keďže ich dnes už vlastnia neprofesionálni investori nalákaní na nedávny prudký nárast hodnoty. Ak sa hodnota Bitcoinu zníži na „katastrofálnu“ úroveň a široké masy prídu o úspory, prípadne budú musieť hľadať peniaze na splatenie pôžičiek, za ktoré si Bitcoiny nakúpili, stane sa z toho už politický problém. A politici nemajú problém v záujme popularity spustiť bail out a „zachrániť“ obyvateľov, samozrejme z peňazí iných obyvateľov, či budúcich generácií. To sme tu už mnoho krát mali.

Nielen Warren Buffett, ale aj zakladateľ portálu Alibaba – Jack Ma varujú pred Bitcoinom. Technológia za Bitcoinom je určite obdivuhodná, reťazové šifrovanie a potvrdzovanie výpočtov, dolovanie v dátových centrách je vysoko zaujímavý technologický prvok. Jeho využitie v budúcnosti bude určite širšie a zrejme sa dočkáme aj reťazového potvrdzovania počtu najazdených kilometrov na ojazdených autách a podobne.

Kodak a jeho Kodakcoiny sú v zásade výmenné poukazy na fototechniku, služby v oblasti fotografovania a spracovania obrazov. Určite ich využijú nadšenci v oblasti fotografie. Pre okolitý svet však hodnota Kodakcoinu bude pravdepodobne otázna. Kodak je zrejme historicky snáď jednou z najúspešnejších technologických firiem a možno dokáže cez nové vynálezy povstať z popola. Pre bežného investora sa však žiaľ aj tu objavujú otázky nad likviditou takejto kryptomeny, nad jej praktickým využitím a s tým spojeným rizikom „nespeňažiteľnosti“.

"Dnes do kryptomien investujú neraz svoje celoživotné úspory úplní laici. Očakávali by ste od nich, že budú obchodovať s vysokým výnosom firemného dlhu alebo s ropou? Pravdepodobne nie. Ľudia nie sú nastavení na tento druh emocionálnej volatility," hovorí Hunter Horsely, zakladateľ Bitwise, čo je fond zameraný na kryptomeny.

Niektoré startupy musia aktívne podnikať kroky, aby odradili používateľov od nezodpovedného investovania. Iné firmy sa naopak snažia čo najviac pozornosti pritiahnuť. Napríklad, Coinbase, najväčšia digitálna burza, ponúka zníženie ceny každej transakcie uskutočnenej prostredníctvom svojich služieb. Samozrejme ich aplikácia podporuje neustále monitorovanie cien. Problémom nie je len to, že nesutále sledovanie vývoja cien je emocionálna horská dráha, ale je to aj strašne zlá investičná stratégia. Finančný guru Warren Buffett vyzdvihuje myslenie v dlhodobejšom horizonte, pokiaľ ide o investičnú stratégiu. Aj keď nás sociálne siete naučili, že si musíme kontrolovať telefóny viac ako 40 krát denne, odolávanie nutkaniu na okamžité uspokojenie je lepšou stratégiou nielen pre vaše bohatstvo a ale aj duševné zdravie.  Ako povedal Warren Buffett, "úspešné investície si vyžadujú čas, disciplínu a trpezlivosť… Nemôžete prísť na svet dieťa za jeden mesiac tým, že dostanete do druhého stavu deväť žien."

O Bitcoine sa hovorí, že by sa mohol stať digitálnym zlatom. Ako uchovávateľ hodnoty s ďalším potenciálom rastu. Niektorí investori v to ale neveria. Namiesto kryptomeny preferujú zlato skutočné. Keď cena Bitcoinu skolabovala, zvýšil sa predaj zlatých mincí na CoinInvest päťnásobne. "Bitcoin nemá žiadnu hodnotu, pokiaľ nie je nejaký spoločný konsenzus, že hodnotumá. Iné veci, ako napríklad zlato, by malo aspoň nejakú hodnotu aj vtedy, ak ho ľudia nepovažovali za investíciu," povedal Shiller v rozhovore pre CNBC.

Kto rád hrá a vsádza na rast hodnoty, či na „trendy“ vo vývoji trhu, ten musí počítať aj s rizikom, že jeho vklad do hry sa mu nevráti. Kto však nemá hráčsku povahu, alebo sa chce zabezpečiť na budúce roky, mal by si dva krát premyslieť, či nasadne na húsenkovú dráhu a bude riskovať prasknutie bubliny.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy