Nitra mapuje, ktoré cesty poškodila výstavba strategického parku

Štátna spoločnosť MH Invest rokuje o oprave poškodených ciest nielen s mestom Nitra, ale aj s Nitrianskym samosprávnym krajom a Slovenskou správou ciest

Mesto Nitra momentálne mapuje, ktoré cesty poškodila výstavba strategického parku pre automobilku Jaguar Land Rover a ďalšie firmy. Za poškodenie ciest bude žiadať financie. „Situáciu momentálne mapujeme. Budovali sme komunikáciu pri Dobrotke, parkovisko pri Olympii a asi najhoršia situácia, ktorú budeme riešiť so Slovenskou správou ciest osobitne, je poškodená cesta I. triedy medzi križovatkami pod kasárňami Zobor,“ informoval primátor Jozef Dvonč. Ako ďalej dodal, pri už zrealizovaných opravách, ako bolo napríklad parkovisko pri Olympii, má mesto k dispozícii presné sumy vynaložených nákladov. „Cestu I. triedy pod kasárňami sme dali posúdiť,“ povedal primátor.

Na opravu ciest poškodených výstavbou strategického parku bude poskytovať financie štátna spoločnosť MH Invest. Rokuje nielen s mestom Nitra, ale aj s Nitrianskym samosprávnym krajom a Slovenskou správou ciest. Ako informoval v decembri 2017 konateľ MH Invest Roman Sabo, s krajom sa už dohodli na sume viac ako dva milióny eur. „Vyhodnocovalo sa meter po metri to, čo je poškodené výstavbou, vyšlo nám to nejakých 76-tisíc metrov štvorcových,“ povedal Sabo. Opravy bude robiť Nitriansky samosprávny kraj. Podľa slov jeho predsedu Milana Belicu by mal MH Invest poskytnúť župe okolo 2,3 milióna eur, z ktorých sa budú opravovať dve hlavné trasy. Jednou je oblasť od obcí Závady, Jacovce, cez Podhorany po Priemyselný park Nitra – Sever. Druhá trasa vedie od obce Hostie cez okraj Topoľčianok až po Prílepy.

Suma pre mesto Nitra zatiaľ ešte stanovená nie je, podľa Saba to však bude oveľa menej ako pre kraj, keďže gro dopravy do priemyselného parku išlo mimo mestských komunikácií. So Slovenskou správou ciest MH Invest rokuje. Generálny riaditeľ SSC Roman Žembera sa pred časom vyjadril, že za poškodenie ciest požadujú 12 miliónov eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy