Švajčiarsko zvažuje zrušenie anonymných akcií na majiteľa

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Známa švajčiarska diskrétnosť v oblasti financií a daní by mohla byť oslabená. Mali by sa zrušiť tie firemné akcie, ktoré môžu pomôcť ich majiteľom vyhýbať sa plateniu daní, pretože kryjú ich identitu.

Švajčiarska vláda oznámila, že spustila verejnú konzultáciu o pláne na premenu anonymných akcií na majiteľa pri súkromných spoločnostiach na registrované akcie, ktorými bude pridelené meno majiteľa. Švajčiarsko bolo dlhé roky považované za útočisko pre boháčov, ktorí chcú ukryť svoje peniaze. Krajina však už zrušila bankové tajomstvo, keď súhlasila so zasielaním informácií o účtoch klientov zahraničným daňovým úradom.

Nový návrh o akciách na majiteľa doporučený Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) má za cieľ obmedziť daňové úniky. Ľudia totiž môžu využívať pre daňové úniky akcie na majiteľa v prípade firiem, ktoré nevyvíjajú žiadnu činnosť. Dnes vlastníctvo týchto akcií nie je verejné a môžu sa presúvať bez dokumentácie. Hoci neexistujú presné čísla, len odhady o tom, o koľko sa prichádza na daniach týmto spôsobom, OECD ale odhaduje, že zásahy proti nedovolenému vyhýbaniu sa daní po celom svete umožnili daňovým úradom za ostatných osem rokov získať viac ako 85 miliárd USD .

Švajčiarsky návrh sa vzťahuje iba na firmy, ktoré nemajú akcie obchodovateľné na burze. Nebude sa teda vzťahovať na firmy ako je farmaceutická spoločnosť Roche alebo na výťahovej spoločnosti Schindler, ktoré používajú hlasovacie akcie na majiteľa, aby udržali podniky pod kontrolou ich zakladajúcich rodín. Zákon zahŕňa aj finančné postihy pre firmy, ktoré ho nesplnia.

Podobný krok urobila v roku 2015 Veľká Británia keď zakázala firmám vydávať akcie na majiteľa a nariadil im, aby ich previedli na cenné papiere, ktorých vlastníctvo môže byť zdokumentované. Zákony obmedzujúce akcie majiteľa v posledných rokoch prijali aj Singapur, Hongkong, Belgicko, Rakúsko a Spojené štáty.

Ak by Švajčiarsko nesplnilo odporúčania o obmedzení akcií na majiteľa, mohlo by byť označené za nevyhovujúce v tejto oblasti, upozornila vláda. To znamená, že by mohlo byť označené za krajinu, ktorá len čiastočne spĺňa medzinárodné štandardy finančnej transparentnosti.

Švajčiarsko upozornilo, že v ostatných rokoch počet akcií na majiteľa klesol, pretože firmy ich dobrovoľne prevádzajú na registrované akcie. Akcie na majiteľa predstavujú iba 12 percent základného kapitálu spoločností, v roku 2014 to bolo až 27 percent, píše agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy