Kurz eura klesol na 1,2237 USD/EUR

Posilňovanie spoločnej európskej meny sa predbežne zastavilo. Ešte v noci na stredu kurz eura vzrástol na 3-ročné maximum 1,2323 USD/EUR, popoludní potom dočasne padol pod hranicu 1,22 USD/EUR. Podvečer sa euro predávalo po 1,2237 USD.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,2203 (v utorok: 1,2230) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8195 (0,8177) eura.
Experti odôvodnili oslabenie spoločnej meny vyhláseniami predstaviteľov ECB. V priebehu stredy totiž viacero strážcov meny vyjadrilo obavy ohľadom aktuálneho posilňovania eura.
„Náhle pohyby kurzu mi spôsobujú obavy, keďže nie sú odrazom zmeny fundamentov,“ povedal viceprezident ECB Vítor Constancio pre taliansky denník La Repubblica. Člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny uviedol, že posilnenie eura nepomôže ekonomike. Jasnejšie sa vyjadril guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau: „Aktuálny vývoj kurzu eura je zdrojom neistoty, ktorý je potrebné sledovať z dôvodu potenciálneho tlmiaceho vplyvu na dovozné ceny.“

Súvisiace články

Aktuálne správy