Stavebná produkcia eurozóny aj celej EÚ sa v novembri zotavila

Novembrová stavebná produkcia eurozóny medzimesačne vzrástla o 0,5 % po októbrovom poklese o 0,3 %, v rámci celej EÚ stavebníctvo v novembri medzimesačne stúplo o 0,6 % po oslabení o 0,5 % v predošlom mesiaci.

BRATISLAVA 17. januára (SITA) – Sezónne upravená stavebná produkcia eurozóny v novembri medzimesačne posilnila o 0,5 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie vzrástla o 0,6 percenta. Stavebníctvo sa tak zotavilo po tom, ako v októbri v eurozóne medzimesačne kleslo o 0,3 percenta a v rámci celej EÚ o 0,5 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Medziročne novembrová produkcia stavebného odvetvia eurozóny aj celej EÚ posilnila zhodne o 2,7 percenta.

Produkcia slovenského stavebníctva v novembri medzimesačne posilnila o 1,6 percenta po tom, ako v októbri stúpla o 5,7 percenta. Medziročne slovenské stavebníctvo v novembri vzrástlo o 9,1 percenta.

V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, stavebníctvo medzimesačne najvýraznejšie posilnilo v Poľsku (3,2 %), Slovinsku (2,2 %) a Holandsku (1,8 %). Medzimesačný pokles evidovali v Maďarsku (-1,5 %) a Francúzsku (-0,6 %).

Medziročne v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa stavebná produkcia v novembri najvýraznejšie zvýšila v Maďarsku (30,7 %), Slovinsku (21,2 %) a v Poľsku (16 %). Medziročne stavebníctvo v novembri kleslo v Rumunsku (-4,1 %) a Francúzsku (-0,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy