Tempo medziročnej inflácie v eurozóne aj v celej EÚ v decembri spomalilo

Decembrová medziročná inflácia v eurozóne sa spomalila na 1,4 % z novembrových 1,5 % a v rámci celej Európskej únie sa zmiernila na 1,7 % z novembrových 1,8 %.

BRATISLAVA 17. januára (SITA) – Medziročná inflácia v eurozóne bola v decembri vo výške 1,4 percenta, čiže oslabila z novembrovej úrovne 1,5 percenta. V rámci celej Európskej únie sa tempo medziročnej inflácie v decembri tiež spomalilo, a to na 1,7 percenta z novembrových 1,8 percenta. Medzimesačne sa v decembri v eurozóne ceny zvýšili o 0,4 percenta a v rámci celej EÚ o 0,3 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa medziročná inflácia v decembri tiež mierne spomalila, a to na úroveň 2 percentá z novembrových 2,1 percenta. Medzimesačne sa ceny na Slovensku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v decembri nezmenili.

Najvyššia medziročná inflácia v decembri bola v Lotyšsku a Estónsku (zhodne 3,8 %) a vo Veľkej Británii (3 %). Na Cypre sa ceny medziročne znížili o 0,4 percenta a najslabšia medziročná inflácia bola v Írsku a Fínsku (zhodne 0,5 %) a Dánsku (0,8 %).

Najviac medziročnú infláciu v eurozóne smerom nahor v decembri posunulo zdraženie pohonných hmôt, ktoré jej pridalo 0,11 percentuálneho bodu (pb), ceny tabaku (0,06 pb) a ceny mlieka, syrov a vajíčok (0,05 pb). Smerom nadol medziročnú infláciu v eurozóne posunulo zlacnenie telekomunikácií, ktoré jej ubralo 0,1 pb, a odevov a zeleniny (-0,05 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy