Inflácia v eurozóne sa v decembri mierne spomalila na 1,4 %

Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v decembri mierne spomalilo tak, ako naznačili predbežné údaje. Index spotrebiteľských cien v regióne, ktorý platí eurom, sa v decembri zvýšil medziročne o 1,4 % po 1,5-% náraste v novembri. Ukázali to v stredu spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.
Eurostat pripomína, že v decembri 2016 bola inflácia v euroregióne na úrovni 1,1 %.
V celej Európskej únii (EÚ) medziročná miera inflácie v decembri 2017 tiež mierne klesla na 1,7 % z 1,8 % v novembri, ale bola vyššia ako 1,2 % rok predtým, v decembri 2016.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých decembrové údaje má Eurostat k dispozícii, najnižšiu medziročnú mieru inflácie vykázali Cyprus (-0,4 %), Írsko a Fínsko (v oboch 0,5 %) a Dánsko (0,8 %). Najvyššiu infláciu zaznamenali Litva a Estónsko (zhodne 3,8 %) a Spojené kráľovstvo (3 %).
V porovnaní s novembrom 2017 klesla miera inflácie v 23 členských štátoch, v štyroch zostala stabilná a v jednom vzrástla.
K decembrovému tempu rastu inflácie v eurozóne najviac prispeli ceny paliva pre dopravu (0,11 percentuálneho bodu – p.b.), tabaku (0,06 p.b.) a mlieka, syrov a vajec (0,05 p.b.). Naopak, najväčší negatívny vplyv na infláciu mali ceny telekomunikácií (-0,10 p.b.), odevov a zeleniny (zhodne -0,05 p.b.).
Na Slovensku sa harmonizovaná miera inflácie podľa Eurostatu v decembri mierne znížila na 2 % z 2,1 % v novembri a v medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny stagnovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy