Citigroup za štvrtý kvartál vykázala stratu 18,3 md. USD

Bez zahrnutia jednorazových účtovných položiek však dosiahla zisk 3,7 mld. USD.

Americká banka Citigroup za štvrtý kvartál vykázala stratu 18,3 mld. USD, keďže musela zaúčtovať jednorazové odpisy v sume vyše 20 mld. USD v súvislosti s novým daňovým zákonom. Banka v utorok informovala, že za október až december skončila v strate 7,15 USD na akciu, pričom v rovnakom období pred rokom dosiahla zisk 1,14 USD na akciu. Bez zahrnutia jednorazových účtovných položiek bol zisk banky za štvrtý kvartál v objeme 3,7 mld. USD, čiže 1,28 USD na akciu.

Po finančnej kríze z roku 2008 Citigroup rovnako ako iné banky mala vo svojej bilancii odložené daňové aktíva v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. V podstate ide o kredity, ktoré by mohla použiť na uhradenie budúcich daní z príjmov. Tieto kredity sa vytvorili po tom, ako veľké banky na Wall Street utrpeli miliardové straty pre zlé hypotekárne úvery a iné toxické aktíva. Hodnota týchto odložených daňových aktív sa musela odpísať.

Napriek jednorazovým odpisom podľa finančného riaditeľa Citigroup Johna Gerspacha nový daňový zákon bude „z dlhodobého hľadiska pre Citi významným pozitívom“. Tržby Citigroup v štvrtom kvartáli boli vo výške 17,26 mld. USD, čiže sa zvýšili oproti rovnakému obdobiu pred rokom, kedy boli v sume 17,01 mld. USD. Akcie banky v úvode utorkového obchodovania posilnili o 1,3 percenta.

(1 EUR = 1,2230 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy