Žilinskí colníci vlani prispeli do štátneho rozpočtu takmer 555 miliónmi eur

Žilinskí colníci vykonali v minulom roku viac ako 2600 miestnych zisťovaní, odhalili drogy a zabránili aj obchodovaniu s pochybnými farmaceutickými výrobkami. Podľa hovorkyne Colného úradu (CÚ) Žilina Boženy Chríbikovej patria za rok 2017 medzi najúspešnejších na Slovensku v napĺňaní štátneho rozpočtu prostredníctvom príjmov z daní z medzinárodného obchodu, z DPH pri dovoze tovaru z tretích štátov a tuzemských spotrebných daní.
„Do štátneho rozpočtu tak finančná správa prostredníctvom CÚ Žilina odviedla minulý rok takmer 555 miliónov eur. Najväčší podiel na tomto čísle, až 83 percent, mala DPH. Nasledovali spotrebné dane a nakoniec clo,“ priblížila Chríbiková s tým, že na základe týchto výsledkov možno konštatovať, že spoločnostiam zameraným na výrobu a obchodovanie s liehom, vínom, zemným plynom a uhlím sa darilo viac ako v roku 2016. V rámci Slovenskej republiky je Žilinský kraj dominantný v komodite lieh a uhlie.
Žilinskí colníci vykonali v roku 2017 celkom 802 kontrol zameraných na dodržiavanie predpisov o používaní elektronickej registračnej pokladnice. „Zistili 511 porušení, za ktoré uložili pokuty v celkovej výške 69.340 eur,“ spresnila hovorkyňa. V dopravných prostriedkoch, batožinách cestujúcich aj v pohostinských zariadeniach sa im pomocou služobných psov podarilo zaistiť marihuanu a pervitín v 11 prípadoch. „Navyše zadržali aj 1238 balení pochybných farmaceutických výrobkov, prevažne liekov Kamagra, s podobnými účinkami ako má Viagra,“ povedala Chríbiková.
Colný úrad Žilina niekoľkokrát zasahoval aj pri zaisťovaní nelegálneho tabaku. „Jeho najväčšie množstvo, až 1,6 tony, zaistili na Orave v opustenej hale, v ktorej sa nachádzala aj funkčná sušička a rezačka na tabak,“ uzavrela.

Súvisiace články

Aktuálne správy