Desať istôt pre tento rok v čase absolútnej neistoty

, A Wealth of Common Sense Foto: SITA/AP

Konečne niekto priznal, že všetky tie predpovede pohybov na trhu, ktoré sa začiatkom roka pravidelne objavujú nemajú žiaden zmysel. Ben Carlson zo spoločnosti Ritholtz Wealth Management sa nehanbí priznať, že absolútne netuší, čo sa v najbližších dvanástich mesiacoch bude diať. Napriek tomu vymenoval desať istôt, s ktorými investori môžu rátať.

"Neviem, čo sa bude diať. Práve neistota prináša na trhy motiváciu a svieži vietor. Obmedziť neistotu na trhoch je nemožné, ale som si celkom istý, že nasledujúcich desať vecí bude tento rok pre investorov aktuálnych," píše finančný poradca Ben Carlson.

1, Investičné výsledky z roku 2017 ovplyvnia v roku 2018 vnímanie trhov zo strany investorov.
Skresleniu v dôsledku posledných udalostí nie je možné sa vyhnúť. Rad investorov môže nazerať na trhy s prehnaným sebavedomím, iní sa budú snažiť dohnať to, čo zmeškali, no a ďalšia časť trhu bude čakať obrat. Snaha nadviazať tak či onak na nedávnu minulosť často zvádza na nesprávnu cestu.

2. Stane sa niečo, čo (zdanlivo) nebude dávať zmysel.
Niečo investorov zastihne nepripravených. Môže ísť o geopolitické faktory, na prvý pohľad iracionálny vývoj na trhu, prevzatia firiem, nečakané rasty či poklesy, skrátka čokoľvek.

3. Keď akcie mierne poklesnú, bude ľahké sa presvedčiť, že ich čaká ďalší prepad.
V priemere americké akcie za posledných 70 rokov v rámci kalendárneho roka zažijú 13-14 % pokles. Vlani sa tomu americké indexy ani nepriblížili, tento rok by to ale investorov nemalo šokovať. Akokoľvek je však korekcia bežnou súčasťou trhového vývoja, nie je ľahké sa vyhnúť pocitu, že prepad bude ďaleko hlbší.

4. Portfóliá iných ľudí svojím výkonom prekonajú to vaše.
Chamtivosť vedie investorov k nevhodným rozhodnutiam, závisť je ale možno ešte horšia a škodlivejšia. Emócie a reakcie vyvolané porovnávaním sa s ostatnými investormi môžu byť nebezpečné.

5. Alokácia investícií môže mať na výkonnosť portfólia väčší vplyv než výber konkrétnych titulov.
Stock-picking predstavuje vzrušenie, ale pokojne môžete vybrať aj najlepšie akcie na nesprávnom trhu alebo z nevhodného sektora, aby vaša celková výkonnosť bude rovnako slabá. Alokácia nie je tak sexy téma, ale na výkonnosť portfólia máva zásadný dopad.

6. Najlepšou investíciou môže byť navýšenie úspor.
Výkonnosť trhu, miera zdanenia, ekonomický rast či rozhodnutia ostatných (väčších) investorov neovplyvníte. Ale mieru svojich úspor áno. A práve sporenie je síce pre mnohých nudné, avšak podstatnou súčasťou pri rozhodnutiach o peniazoch.

7. O financiách bude prebiehať veľa debát, z ktorých 99 % možno ignorovať.
Pasívne, alebo aktívne riadenie portfólia, koniec hodnotového investovania, smart beta ETF, optimalizácia portfólia a tak ďalej. Pre odborníkov možno zaujímavé témy, pre drvivú väčšinu drobných investorov je ale podstatné mať v poriadku tie naozaj podstatné veci.

8. Objaví sa prudko posilňujúca investícia (alebo stratégia), pri ktorej budete ľutovať, že ste ju nenakúpili skôr.
Scenár, ktorý sa odohráva prakticky každý rok. Je krásne snívať o tom, že si kúpite víťazný tiket, ale perfektné portfólio pre daný rok spoznáte vždy až z pohľadu do spätného zrkadla.

9. Rozlíšiť pri výsledkoch investorov um od šťastia bude (opäť) nemožné.
Ľudia budú zarábať vďaka investíciám napriek zlým rozhodnutiam a argumentom vedúcim k ich nákupu a naopak strácať napriek správnemu prístupu. Krátkodobo sa podobné veci na trhu skrátka dejú. Pravda je ale taká, že zlé rozhodnutia vás nakoniec dostihnú a šťastie netrvá večne, zatiaľ čo zodpovedný prístup dlhodobo slávi úspechy.

10. Budete sa cítiť hlúpo, že diverzifikuje.
Dlhodobý prístup nevyhnutne vedie k pocitu márnosti v krátkodobom horizonte. Predovšetkým v čase extrémnych podmienok na trhu sú disciplína a trpezlivosť investorov podrobované náročnému testu. Diverzifikácia je pre trpezlivých, ktorí sú schopní ignorovať prostredie vyvolávajúce nepríjemné pocity a venovať sa riadenia rizika.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy