Bisnode: Z daňových rajov je riadený historicky najväčší počet firiem

, bisnode Foto: thinkstock

Počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka v daňovom raji, ku koncu roku 2017 dosiahol 4 796, čo medziročne predstavuje nárast o pol percenta, teda o 19 spoločností. V destináciách s daňovým zvýhodnením sa aktuálne nachádza najviac slovenských spoločností v histórii napriek nariadeniam, ktoré majú pomôcť v boji proti daňovým únikom.

„Záujem podnikateľov o daňové raje v slovenských spoločnostiach kontinuálne stúpa. Zo všetkých 22 hodnotených krajín si plusové hodnoty pripísala polovica z nich. Najviac strácali Spojené štáty americké (-39) a Seychely (-38). Naopak, najviac si pripísal už roky obľúbený Cyprus, kam sa oproti roku 2016 ‚presťahovalo‘ o 40 spoločností viac. V súčasnosti je tento ostrov sídlom pre 1 106 matiek slovenských firiem,“ hodnotí Petra Štěpánová, analytička Bisnode. Do top trojice daňových rajov, ktoré najviac rástli v roku 2017, patria aj Spojené arabské emiráty a Lotyšsko. V emirátoch je podľa databázy 157 našich firiem, teda o 30 viac ako vlani, a v Lotyšsku 112, t. j. medziročne o 20 viac.

Opačná situácia je v susednej Českej republike. „Vývoj na Slovensku v porovnaní s Českom považujeme za paradoxný. Správanie slovenských podnikateľov je absolútne odlišné. V Českej republike dosiahol záujem o raje svoj vrchol v roku 2015, odvtedy klesá. Aktuálne má matku v daňovom raji najmenej českých firiem za posledných päť rokov,“ porovnáva Petra Štěpánová.

V súhrne môžeme konštatovať, že za posledných 12 rokov, odkedy spoločnosť Bisnode sleduje odlev slovenských spoločností do daňových rajov, je ich počet historicky najvyšší. Celkovo dnes z týchto oblastí riadi biznis presne 4 796 podnikateľov. „Paradoxne posledný kvartál minulého roka bol najslabší. Počas prvých troch kvartálov sa ich počet vždy hýbal nad 4 800. Dokonca v prvom štvrťroku sme tam zaznamenali 4 834 firiem,“ konštatuje Petra Štěpánová s tým, že naše firmy aktuálne v daňových rajoch ovládajú kapitál vo výške 10,5 miliardy eur.

Tieto čísla sa už čoskoro pravdepodobne zmenia. Úradníci Európskej únie totiž navrhli stiahnuť osem krajín z takzvanej čiernej listiny daňových rajov. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na dokumenty do ktorých mala možnosť nahliadnuť. EÚ zostavila listinu vlani v decembri a v súčasnosti zahŕňa 17 krajín. Úradníci odporučili vyňať zo zoznamu Panamu, Južnú Kóreu, Spojené arabské emiráty, Barbados, Grenadu, Macao, Mongolsko a Tunisko. Tieto krajiny sa podľa nich zaviazali zmeniť svoje daňové pravidlá. O návrhu majú v stredu rokovať veľvyslanci EÚ pričom sa očakáva, že bude prijatý budúci týždeň na zasadnutí ministrov financií EÚ v Bruseli.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy