Svetová ekonomika tento rok vzrastie najprudšie od 2011

Svetová ekonomika by v prebiehajúcom roku mala zaznamenať najprudší rast od roku 2011, očakáva poradenská spoločnosť PricewaterhouseCoopers (PwC).
Rok 2018 však nemá byť len rokom vysokej expanzie ekonomiky, ale aj rekordnej spotreby energie, prognózuje PwC vo svojej v pondelok zverejnenej analýze.
PwC počíta s tým, že globálna ekonomika so zreteľom na paritu kúpnej sily v roku 2018 vzrastie približne o 4 %, čo zodpovedá zvýšeniu svetového hrubého domáceho produktu (HDP) asi o 5 biliónov USD (4,12 bilióna eur). Na ťahúňov svetovej ekonomiky, ktorými sú USA, rozvíjajúce sa ázijské krajiny a eurozóna, by tento rok malo pripadať až 70 % expanzie. Od roku 2000 tento priemer dosahoval okolo 60 %.
Zároveň by sa v roku 2018 malo spotrebovať takmer 600 biliárd Btu (British Thermal Units), čo je v prepočte asi 178 petawattov (PW). To by bola najvyššia doteraz zaznamenaná spotreba energie, a približne dvojnásobná v porovnaní s rokom 1980, uviedla PwC. Až 30 % z tejto spotreby bude pripadať na Čínu a Indiu. Napriek tomu by ceny ropy mali zostať stabilné.
„Pre rok 2018 prognózujeme najprudší rast globálnej ekonomiky prinajmenšom za 7 rokov. Existujú však aj riziká, ktoré by mali firmy zohľadniť. K nim patrí pokrok pri rokovaniach o brexite, dôležité voľby vo veľkých ekonomikách a protekcionistické tendencie v niektorých kľúčových oblastiach ekonomiky,“ uviedla šéfka firemného poradenstva PwC pre Rakúsko Christine Catasta.
PwC tiež predpovedá, že nezamestnanosť v skupine ekonomicky najvýkonnejších krajinách sveta G7 tento rok klesne na najnižšiu úroveň za 40 rokov. To zodpovedá 5 % respektíve 19 miliónom nezamestnaným.

Súvisiace články

Aktuálne správy