Na burze v Jakarte sa prepadla podlaha, zranilo sa najmenej 72 ľudí

, BI;Reuters Foto: SITA/AP

Druhé poschodie burzy v Jakarte sa prepadlo, najmenej 72 ľudí bolo odvezených do nemocnice. Zatiaľ neboli hlásené žiadne straty na životoch. Indonézska burza už opätovne funguje.

"Druhé poschodie budovy sa zrútilo," potvrdil osobný asistent šéfa burzy Tita Sulistia, ktorý bol v tom čase v budove.

Podľa očitého svedka, Adama Harveyho z Australia Broadcasting Corporation, sa časť podlažia zrútila na recepciu, kde sa nachádza aj prevádzka kaviarne Starbucks. Ľudia vo vstupnej hale boli zasiahnutí padajúcim murivom veľkými kusmi železa.

Pracovník z 23. poschodia budovy Harveymu povedal, že zacítil zatrasenie pred tým, ako sa ozvali hlasné zvuky pádu. Následne budovu evakuovali. Zamestnanec Svetovej banky, ktorý má kanceláriu v tej istej budove, pre BBC povedal, že celé medziposchodie sa prepadlo.

Miestna stanica MetroTV priniesla zábery ľudí, ktorí vychádzajú z budovy a zopár ležiacich na zemi pri vchode. Budova je súčasťou komplexu s dvoma vežami, ktorý bol terčom samovražedného bombového útoku islamistických militantov v septembri 2000. Indonézska polícia vylúčila bombový útok, podľa policajného hovorcu sú zatiaľ prioritami obete. V tejto fáze nie je jasné, či došlo k úmrtiam. "Stále vyšetrujeme príčinu incidentu," povedal hovorca polície v Jakarte Argo Yuwono.

K nešťastiu došlo okolo 12:30 hod. miestneho času, počas poludňajšieho obchodnej prestávky. "Padali časti betónu, bolo tam veľa prachu, potrhalo aj vodovodné potrubia," povedala Megha Kapoorová, ktorá pracuje v budove a v čase pádu bola v hale. "Počula som hlasné praskanie a uvidela dievča v bezvedomí zavalené pod betónovou doskou," povedala s tým, že na poschodí sa práve nachádzala skupina študentov strednej školy, keď sa začala rútiť.

Obete nešťastia odviezli do štyroch blízkych nemocníc, uviedla polícia. Triana Tambunanová, hovorkyňa nemocnice Siloam v blízkosti burzy uviedla, že k nim priviezli asi 30 ranených, väčšinou sú to zamestnanci spoločností, ktoré majú v budove kancelárie, ale aj študenti. Niektorí z nich mali zlomeniny ale všetci boli pri vedomí, povedala.

"Všetci členovia burzy sú v bezpečí, burzový systém to nijak neovplyvnilo," uviedol šéf burzy Tito Sulistio pre agentúru Reuters. Obchodovanie na burze pokračovalo v bežnej popoludňajšej relácii po 90-minútovej prestávke. Hoci obe veže komplexu boli evakuovanéna obchodovanie to vplyv nemá, lebo prebieha elektronicky.

Polícia obkľúčila budovu, aby zabezpečila voľnú cestu pre odvoz zranených.

Budova IDX pozostáva z dvoch 32-poschodových veží. V roku 2000 bola dokončená druhá veža, kde došlo k zrúteniu.

Súvisiace články

Aktuálne správy