Experti varujú: Mobilné hry na ťažbu bitcoinov je podvod

, straitstimes Foto: TASR/AP;SITA/AP

Vlne záujmu o kryptomeny sa najnovšie tešia mobilné hry, ktoré sľubujú, že umožňujú hráčom ťažiť bitcoiny. Špecialisti na kryptokomeny ale varujú, že tieto hry môžu byť podvodom a namieste je opatrnosť.

Tieto hry, ktoré bežia na aplikácii pre zasielanie správ a ktoré sa propagujú prostredníctvom on-line fór, sľubujú hráčom, že môžu ťažiť bitcoiny prostredníctvom svojich smartfónov. Ťažba bitcoinov je vlastne využitie veľkého výpočtového výkonu.

"Bitcoinoví baníci dostanú sú finančne motivovaní, je to niečo ako keď platíte za transakciu v banke, a to povzbudzuje ľudí, aby udržiavali blockchain databázu stále aktuálnu," uviedol profesor Robert Kimmel, vedúci oddelenia financií na Singapore Business School. Blockchain je decentralizovaná  distribuovaná digitálna kniha, ktorá zaznamenáva transakcie digitálnej meny v rámci siete. Kimmel vyjadril pochybnosti o tom, že by smartfóny mali dostatok výpočtového výkonu na ťažbu bitcoinov.

Billy Chiam, vlastník firmy, ktorá predáva počítače upravené na ťažbu kryptomien tvrdí, že pri hraní mobilných hier sa neuskutočňuje žiadna ťažba. "Na ťažbu bitcoinov by ste potrebovali investovať tisíce, aby ste mali dostatočný výkon niekoľkých grafických kariet, pretože ťažba má skutočne vysokú spotrebu spracovateľského výkonu," povedal Chiam.

Inzercia propagujúca mobilné hry, ktoré tvrdia, že uľahčujú ťažbu bitcoinov, sa objavujú online. Hráči začínajú s istým počtom bodov na nákup prvkov v hre a tieto body sa hromadia v priebehu času. Keď sa nahromadí dostatok bodov, hráči si môžu kúpiť viac prvkov alebo si ich premeniť na bitcoiny. Kým za  vstup do hry neplatíte nič, ani väčší počet bodov si nedokážete zmeniť za bitcoiny, pokiaľ do hry neinvestujete svoje vlastné bitcoiny. Dôvodom, prečo tieto sú stále populárnejšie na fórach, môže byť to, že hráči dokážu získavať body v hre aj prostredníctvom odporúčaní, uviedli experti.

Niektoré on-line komentáre špekulujú, že ide o podvod a že hry sú platformou pre "pranie špinavých peňazí alebo získavanie informácií".

Jedným z bývalých hráčov je aj 28-ročný Mohamad Noh Ahmad Shah. "Hral som hru jeden až dva mesiace. Ale je to ako multilevel marketing, pretože musíte zháňať ľudí, aby ste získali viac peňazí, a tak som s tým prestal a hru odinštaloval."

O podobných hrách už počul aj spoluzakladateľ Singapore Bitcoin Club, 44-ročný Caleb Yap. Tvrdí, že to nie je nič iné ako Ponziho schéma. "Je veľmi nepravdepodobné, že si môžete zadarmo vyťažiť  bitcoiny bez potrebného náročného hardvéru. Tieto hry chcú vás len naláka a prinútiť, aby ste investovali čas, a potom žiadajú poplatok, keď je čas z nej vystúpiť. Práve vrcholí kryptomenové šialenstvo na ktorom z ktorého chcú vyťažiť všetci. Dokonca aj podvodníci."

Mnohí, najmä neskúsení investori, vyhľadávajú pomocou Google informácie, kedy je vhodné bitcoin kúpiť, resp. doň investovať, nakoľko virtuálna mena len za vlaňajšok posilnila o viac ako 1300 percent. V súčasnosti existuje viac než 1300 virtuálnych mien. Medzi top 10, ktoré najviac naberali za vlaňajšok na hodnote, je okrem bitcoinu aj ripple, ethereum, dash a litecoin.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy