Agentúra Fitch zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Chorvátska

Krajina podľa agentúry vlani profitovala z väčšieho prílevu prostriedkov z fondov Európskej únie, silnejúceho turizmu a z daňovej reformy.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zlepšila Chorvátsku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupeň BB+ z úrovne BB. Výhľad ratingu je stabilný. Agentúra odhaduje, že rekordná turistická sezóna zvýšila prebytok bežného účtu platobnej bilancie krajiny v roku 2017 na 3,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 2,7 percenta HDP v roku 2016.

Fitch zároveň prognózuje, že deficit chorvátskych verejných financií za roky 2016 až 2019 bude v priemere 0,4 percenta HDP, pričom v predchádzajúcich štyroch rokoch bol na úrovni 4,7 percenta HDP. Ekonomický rast Chorvátska v roku 2017 zostal na úrovni 3 percentá, keďže krajina profitovala z väčšieho prílevu prostriedkov z fondov Európskej únie, silnejúceho turizmu a z daňovej reformy.

Verejný dlh krajiny v pomere k HDP k záveru minulého roka klesol na zhruba 78 percent z úrovne 85,8 percenta, na ktorej kulminoval v roku 2014. Chorvátsky verejný dlh bude podľa agentúry naďalej klesať a prognózuje, že do konca roku 2019 sa zníži na 70,9 percenta HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy