Firmy menia svoje meno: Bitcoin je v súčasnosti lukratívna značka

, QZ Foto: SITA/AP

Tucet firiem zarobilo len tým, že si do premenovali a do svojho názvu si dali módne slovíčko "bitcoin" alebo "blockchain".

V časoch bitcoinmánie už niekoľko spoločností nastúpilo na vlnu popularity kryptomien a ponúkli rôzne iniciatívy aby si ukrojili z rastúcich aktív. Avšak niektoré menšie firmy skúsili celkom inú politiku. Rebrandovali a pridali si do mena "bitcoin" alebo "blockchain". V niektorých prípadoch ceny akcií takýchto spoločností v Spojených štátoch, Nemecku a Hongkongu razom stúpli. Nie je to nič nevšedné, podobne niektorí postupovali aj v deväťdesiatych rokoch 20. storočia, keď si  hromadne pridávali ".com" k svojim obchodným menám.

Firma, ktorá asi najviac získala rebrandom, je Bitcoin Services. Predtým bola známa ako Tulip BioMed.  Vlani zaznamenala nárast ceny akcií až o 42 500 %! Ešte pred tým, ako si zvolila Tulip BioMed v minulosti prešla niekoľkými menami: Cell Bio-Systems, Direct Music Group, BMX Holdings a JLL Miami Enterprises. Na rozdiel od iných nedávno premenovaných spoločností, zmenila svoj názov na Bitcoin Services už v roku 2016. Podľa správ z trhov jej akcie minulý rok vlnu bitcoinového dopytu zachytili až okolo novembra, kedy sa kryptomenový boom prejavil v plnej sile. Finančné podania spoločnosti Bitcoin Services z tohto obdobia však ponúkajú len málo informácií, nie je vôbec jasné čo spoločnosť robila, že sa to tak odrazilo na cene jej akcií. Aj na svojej internetovej stránke uvádza len informácie o kontaktoch, chýbajú tlačové správy aj informácie pre investorov.

Obdobie ziskov väčšinou netrvá dlho. UBI Blockchain Internet je firma založená v Hongkongu, predtým známa ako JA Energy. Jej akcie stúpli takmer o 20 000 % predtým, ako regulátori zastavili obchodovanie s jej akciami. Dňa 5. januára regulátor SEC dočasne pozastavil obchodovanie s tým, že má otázky týkajúce sa presnosti regulačných podaní a "nezvyčajných" aktivít na trhu. Akcie boli kótované na OTC trhoch, („cez prepážku“) čo je miesto, kde dochádza k dvojstranným dohodám medzi predávajúcim a kupujúcim. Podmienky obchodu v takomto prípade nie sú štandardizované ako je tomu na organizovaných trhoch. Firmy nemusia zvyčajne spĺňať náročné požiadavky na zverejňovanie informácií ako je tomu väčších platformách ako napríklad New York Stock Exchange.

Minulý rok aspoň desať spoločností zaznamenalo rast obchodovania s akciami v rozpätiach dosahujúcich 300 % a viac, merané denným rozpätím medzi najvyššou a najnižšou cenou po zmene mena firmy na niečo, čo evokuje kryptomenu, alebo blockchain.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy