Francúzska inflácia v decembri stagnovala na úrovni 1,2 %

Medziročné tempo rastu francúzskych spotrebiteľských cien na konci vlaňajška stagnovalo a zostáva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB).
Index spotrebiteľských cien v decembri 2017 medziročne stúpol o 1,2 %, rovnako ako v novembri, uviedol francúzsky štatistický úrad Insee a potvrdil svoj predbežný odhad. Po štyroch mesiacoch zrýchľovania sa inflácia stabilizovala.
Rast cien energií a potravín sa spomalil. Pokles cien vyrobených tovarov bol menší než v predchádzajúcom mesiaci a tabakové výrobky zdraželi o niečo prudšie. Ceny služieb sa zvýšili o 1 %, rovnako ako v predchádzajúcich troch mesiacoch.
Medziročná jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny energií a potravín, sa mierne zrýchlila na 0,6 % z 0,5 % v predchádzajúcich piatich mesiacoch.
V medzimesačnom porovnaní francúzske spotrebiteľské ceny v decembri vzrástli o 0,3 % po 0,1-% zvýšení v novembri. Hlavným dôvodom bolo sezónne oživenie cien služieb. Na sezónne upravenej báze sa medzimesačná inflácia spomalila na 0,1 % z 0,2 %. Jadrová inflácia stagnovala na úrovni 0,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien v decembri takisto stagnoval na úrovni 1,2 %. Medzimesačná harmonizovaná inflácia sa zrýchlila na 0,4 % z 0,1 %.
Tempo rastu spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny tak zostáva hlboko pod inflačným cieľom ECB. Európska centrálna banka garantuje v eurozóne cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.

Súvisiace články

Aktuálne správy