Južná Kórea chce zakázať obchody s kryptomenami, bitcoin a spol padajú

, Reuters;ČTK;CNBC;BI Foto: SITA/AP

Južná Kórea chce zakázať obchody s kryptomenami. Vláda aktuálne pripravuje zákon, ktorý tieto obchody zakáže, oznámilo dnes ministerstvo spravodlivosti. Južná Kórea je významným zdrojom dopytu po kryptomenách a rozhodnutie prichádza v čase, keď sa politici po celom svete snažia ich regulovať. Trh s kryptomenami na správu reaguje prudkým poklesom.

Analytik NH Investment & Securities Potom Nok-sun upozornil, že správanie v štýle stáda na trhu s virtuálnymi menami v Južnej Kórei vyvoláva obavy. Rast Bitcoinu o 1500 percent v minulom roku vyvolal v krajine obrovskú dopyt po kryptomenách, prilákal do tohto druhu investovania celý rad ľudí, vrátane študentov a žien v domácnosti, a vyvolal obavy zo závislosti na hazarde. V Južnej Kórei sa denne uskutoční až 20 percent všetkých bitcoinových transakcií.

Návrh na zákaz obchodovania s kryptomenami prichádza potom, čo polícia a daňový úrad urobili tento týždeň razie na najväčších burzách v krajine, ako Coinone a Bithumb, pre podozrenie z daňových únikov. Ministerstvo financií sa tiež snaží nájsť spôsoby, ako zdaniť trh, ktorý sa stal podľa denného objemu obchodov tak veľký, ako index malých spoločností KOSDAQ.

Trhy s kryptomenami na správu reaguje poklesom, klesajú všetky tri hlavné kryptomeny. Bitcoin dnes ráno v medzidennom obchodovaní odpísal 6 %, ethereum 11 % a ripple 9 %. Celkovo kryptomenové trhy odpísali vyše 100 mld. USD vo valuácií.

Bitcoin pritom klesol už v pondelok a to v reakcii na správu, že CoinMarketCap odstráni zo svojich internetových stránok ceny z juhokórejských búrz, pretože meny sa tu obchodujú s prirážkou zhruba 30 percent. To vyvolalo zmätok a spôsobilo masívne výpredaje, napísala agentúra Reuters. Obchodovanie s kryptomenami nad globálnou cenu si v krajine na juhu Kórejského polostrova už vyslúžilo prezývku "kimchi prémium", teda pomenovanie po kórejskom národnom jedle.

Agentúra Reuters informovala, že navrhovaný zákaz obchodovania bol oznámený po "dôkladnej diskusii" s ministerstvom financií a finančnými regulátormi a že zákon je zatiaľ len vo fáze príprav. Úplný zákaz obchodovania digitálnych mien bude musieť byť odsúhlasený 297 členmi Národného zhromaždenia Kórejskej republiky. Tento proces tak môže zabrať mesiace, alebo dokonca roky, uviedla CNBC.

"Ak kórejská vláda zaujme podobne agresívny postoj ku kryptomenám ako to urobili v Číne, potom sa dá očakávať, že sa viaceré veľké burzy pravdepodobne presunú do jurisdikcií, ktoré majú jasnejšie nariadenia," povedal Sebastian Quinn-Watson, výkonný riaditeľ Blockchain Global pre Business Insider. "Z tohto kroku by pravdepodobne ťažilo Japonsko," dodal Quinn-Watson. "V konečnom dôsledku vysoko kvalitné a dobre fungujúce burzy budú úspešné a tie zlé vymiznú, spotrebitelia aj trh z toho budú profitovať."

Podľa Josiaha Hernandeza, hlavného strategického pracovníka Coinsource, bude pre regulátorov ťažké presadiť úplný zákaz. "Objemy obchodov naznačujú maloobchodný dopyt po bitcoinoch, pochybujem, že by to jednoducho zmizlo."

Postup Južnej Kórei ale potvrdzuje slová generálneho riaditeľa spoločnosti JPMorgan Jamieho Dimona. "Vždy som tvrdil, pokiaľ ide o bitcoiny, a toto nie je technologické vyhlásenie, že vlády ho jedného dňa rozdrvia. Vlády chcú vedieť, kde sú peniaze, kto ich má a čo s nimi robí."

Virtuálne účty si podľa časopisu The Wall Street Journal zriaďujú investori, aby si mohli uložiť fiatové peniaze. "Rastú obavy, že banky, ktoré by mali aktívne pôsobiť ako strážcovia, aby zabránili šíreniu zločinu a nezákonných finančných prostriedkov, im napomáhajú a povzbudzujú," povedal Choi Jong-ku, vedúci komisie pre finančné služby Južnej Kórey.

Súvisiace články

Aktuálne správy