Čína údajne uvažuje o obmedzení alebo úplnom zastavení nákupu dlhopisov USA

Čína údajne uvažuje o obmedzení alebo dokonca úplnom zastavení nákupu štátnych dlhopisov USA. Peking je pritom najväčším veriteľom Spojených štátov.
Agentúra Bloomberg v stredu s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou uviedla, že pekinskí predstavitelia odporúčali vláde, aby znížila alebo dokonca zastavila nakupovanie štátneho dlhu USA.
Čínski predstavitelia údajne tvrdia, že dlh Spojených štátov sa stal menej atraktívnym v porovnaní s inými aktívami. Správa Bloombergu dodáva, že dôvodom úvah o obmedzení alebo zastavení nákupu amerických dlhopisov môže byť napätie v obchodných vzťahoch medzi Washingtonom a Pekingom.
„Ak Čína prestane kupovať vládne dlhopisy, trh bude trpieť. Finančné potreby vlády v roku 2018 výrazne stúpnu a budú vyššie než nedávnom období, takže štátna pokladňa sa bude snažiť nájsť toľko záujemcov, koľko len dokáže,“ uviedli stratégovia investičnej banky Jefferies.
Správa znepokojila trhy. Americké vládne dlhopisy oslabili, dolár klesol voči väčšine mien a zlato vzrástlo. Kľúčový americký akciový index Dow Jones stratil 100 bodov.
„Myslím si, že Číňania prispejú k odsunu likvidity z dlhopisového trhu USA,“ uviedol šéf Marketfield Asset Management Michael Shaoul. Dodal, že to nie je dobrá správa pre trh, „ktorý je už aj tak pod tlakom“.
Výnosy 10-ročných amerických dlhopisov v stredu vzrástli na 2,58 % a dostali sa najvyššie od vlaňajšieho marca. Dolár voči košu dôležitých svetových mien padol o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy