Kam mieri švédska koruna? Riksbank naznačila, že zvýši sadzby skôr než ECB

, MarketWatch Foto:thinkstock

Švédska centrálna banka predbehne ECB a zvýšiť sadzby o niečo skôr, hovorí guvernér Riksbank Ingves

Švédska koruna v stredu posilnila po tom, čo centrálna banka krajiny poukázala na silnú domácu ekonomiku a vyhlásila, že úrokové sadzby by mohli rásť skôr, ako Európska centrálna banka začne sprísňovať svoju monetárnu politiku. V zápisnici z rokovania Riksbank 19. decembra guvernér centrálnej banky Stefan Ingves uviedol, že Švédsko sa už približuje k bodu, od ktorého sa očakáva, že menová politika zmení svoje smerovanie. Prvý rast sadzieb je na programe v polovici roku 2018.

"Ekonomická aktivita vo Švédsku je veľmi dobrá. Je to čiastočne vďaka čoraz silnejšej ekonomickej aktivite v zahraničí. Svetová obchodná aj priemyselná výroba rastie a dôvera v budúcnosť s ňou," uviedol Ingves podľa zápisnice. "Predpoveď Riksbank sa zakladá na predpoklade, že pokiaľ ide o vývoj využívania zdrojov a infláciu vo Švédsku, so zvyšovaním úrokových sadzieb by sa mohlo začať ešte pred tým, než tak urobí ECB," povedal Ingves.

V súčasnosti sa očakáva, že ECB zvýši úrokové sadzby v roku 2019 a ukončí svoj agresívny program nákupu dlhopisov v septembri 2018.

Podobne ako ECB, aj švédska Riksbank v posledných rokoch patrí k najviac holubičím centrálnym bankám, ktoré v roku 2015 presunuli svoju kľúčovú úrokovú sadzbu do negatívneho pásma. Vo februári roku 2016 sa sadzba zvýšila pod nulu a dosiahla rekordnú hodnotu negatívnych 0,5 %, kde je do dnes.

Súvisiace články

Aktuálne správy