Prenájom ťažobných počítačov: Akcie Kodaku vystrelili po tom, čo firma oznámila plány na KodakCoin

, BBC Foto: SITA/AP

Podiely vo fotografickej firme Eastman Kodak vzrástli takmer o 120 % po tom, ako odhalili plány ohľadom vlastnej kryptomeny KodakCoin. Americká firma uviedla, že spolupracuje s londýnskou spoločnosťou Wenn Media Group na počiatočnej ponuky mincí (ICO). Ide o súčasťou iniciatívy, ktorá má pomôcť fotografom kontrolovať ich obrazové práva.

Kodak je známy tým, ako zmeškal digitálnu revolúciu a jeho váhanie opustiť filmové dedičstvo ho stálo stratu trhového postavenia, Po bankrote v roku 2012 spoločnosť získala licenciu na svoju značku od rôznych výrobcov, pričom nápis Kodak sa dnes objavuje na batériách, tlačiarňach, dronoch, tabletových počítačoch a digitálnych fotoaparátoch.

KodakCoin má pomôcť v úsilí vybudovať globálnu knihu vlastníctva práv k fotografiám. Priradený softvér KodakOne pomôže pri prehľadávaní webu, vyhľadá obrázky, ktoré boli použité bez povolenia. Spoločnosť tvrdí, že bude "spravovať licenčný proces", takže fotograf môže byť za svoje dielo vyplatený v KodakCoin. "Spoločnosť Kodak sa vždy snažila demokratizovať fotografovanie a udeliť licenčné poplatky umelcom," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Kodak Jeff Clarke. "Tieto technológie dávajú komunite fotografov inovatívny a jednoduchý spôsob ako to urobiť."

Akcie spoločnosti sa po oznámení pred uzavretom dňom obchodovali o viac ako 130 % nad počiatočnou cenou o 119,4%.

"Uloženie informácií v blockchaine ako ochranná známka nedokáže ochrániť vaše autorské práva viac ako zákon o autorských právach," komentoval kroky Kodaku David Gerard, autor Attack of 50ft Blockchain. "Všimnite si, ako to uvádzajú na trh: načrtnú problém a potom povedia, že blokchain to dokáže vyriešiť. Ale neexistuje žiadny mechanizmus, pomocou ktorého by to blockchain dokázal  urobiť. Nedokáže to urobiť nič viac ako zaregistrovanie pre Shutterstock alebo Getty Images."

Spoločnosť Kodak tiež plánuje inštaláciu Bitcoin ťažobných zariadení vo svojom sídle v Rochesteri v New Yorku. Podrobnosti o tomto systéme, ktorý sa označuje ako Kodak KashMiner, firma načrtla na technologickej show CES v Las Vegas. Kodak sa tým pridal medzi firmy, ktoré vidia svoj posun vďaka aktivitám súvisiacim s technológiou blockchain. "Je to fenomén, ktorý sme videli už koncom 90-tych rokov, keď tradičné spoločnosti spomenuli nejakú internetovú stratégiu a ich cena akcií následne vyskočila", cituje Garricka Hilemana z University of Cambridge server BBC. "Keď vidíte, že ceny akcií rýchlo rastú, zdá sa, že je to znepokojujúce. Je ťažké povedať, či ide o bublinu, ale určite to naznačuje pohyb na investičnom trhu."

Operáciu KashMiner bude prevádzkovať spoločnosť Spotlite, ktorá sa predtým spojila s Kodakom, aby použila značku na trh s LED svetlami. Každý z ťažobných počítačov, vrátane procesorov a ventilátorov, ktoré ich budú udržiavať v správnej teplote, bude mať približne rovnakú spotrebu elektriny ako fén.  V rámci ťažby by sa mala využívať elektráreň spoločnosti Kodak, ktorá voľnú kapacitu. Spoločnosť tvrdí, že môže napájať každú súpravu za štyri centy za kilowatthodinu, čo je výrazne lacnejšie ako niečo podobné prevádzkovať doma.

Od potenciálnych zákazníkov sa žiada, aby podpísali dvojročnú viazanosť a zaplatili vopred 3400 dolárov za ťažobného počítača. Súčasť dohody je aj to, že spoločnosť Spotlite si ponechá polovicu všetkých výnosov, ktoré stroje ťažbou vyprodukujú.

Pri súčasnej hodnote Bitcoinu by mohla investícia vo výške 4 000 dolárov za 24 mesiacov ťažby dosiahnuť zisk 500 dolárov mesačne, povedal BBC Halston Mikail zo Spotlite. Ale každý, kto dúfa, že sa zúčastní tohto hazardu, bude musieť počkať, pretože kapacita už bola vypredaná, dodal Mikail. "V súčasnosti máme 80 ťažiarov a čoskoro očakávame ďalších 300. Je tu veľký nárast dopytu," povedal.

Bitcoin kvôli svojej volatilite môže byť stratový pre tých, ktorí by zaplatili vopred za ťažobnú kapacitu. Mikail ale tvrdí, že by sa tieto počítače dali okrem ťažby využiť aj na iné úlohy, ak by bublina menom Bitcoin praskla. "Bitcoin môže byť bublina, ale blockchain bublina nie je. Je to solídna platforma postavená na matematike a tá prežije."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy