V stredu má kabinet rokovať o zákone o sociálnych podnikoch

Kabinet by sa mal zaoberať aj návrhom novely zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení.

Vláda by sa mala v stredu na svojom prvom tohtoročnom rokovaní zaoberať návrhom zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch. Sociálne podniky sa nemajú vytvárať primárne pre dosahovanie zisku, ale pre naplnenie konkrétneho verejného alebo komunitného záujmu. Rezort práce pritom zadefinoval tri typy sociálnych podnikov. Prvým bude tzv. integračný sociálny podnik, ktorý má zamestnávať znevýhodnené osoby na trhu práce, ako sú dlhodobo nezamestnaní, či zdravotne znevýhodnení ľudia. Druhým typom bude energetický alebo environmentálny sociálny podnik a do tretice pôjde o sociálny podnik bývania, ktorý bude buď stavať byty alebo prenajímať byty ľuďom, ktorí majú podpriemerný príjem.

Sociálne podniky budú môcť dostávať priamu podporu vo forme dotácií alebo pôžičiek pri štarte, aj pri samotnej činnosti podniku, ako aj nepriamu podporu vo forme nižšej dane z pridanej hodnoty na tovary a služby, ktoré budú sociálne podniky poskytovať.

Kabinet by mal rokovať aj o návrhu novely zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení. Navrhovaná novela zákona už neobsahuje ustanovenia k zavedeniu tzv. preddôchodku ako dávky z tretieho penzijného piliera. Zavedenie preddôchodku totiž minister práce a sociálnych vecí Ján Richter ešte v decembri minulého roka dočasne stopol vzhľadom na zásadné rozpory s rezortom financií o tom, aké má byť nastavenie podmienok čerpania preddôchodkovej dávky. Vláda tak bude rokovať len o ustanoveniach novely zákona, ktorými sa preberú do slovenskej legislatívy príslušné európske smernice.

Ide o smernicu o minimálnych požiadavkách na posilnenie mobility pracovníkov medzi členskými štátmi únie zlepšením nadobúdania a zachovávania doplnkových dôchodkových práv, či o smernicu o činnosti inštitúcií zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia a o dohľade nad nimi.

Súčasťou rokovania vlády má byť aj v informácia o dopadoch otvorenia trhu práce na Slovensku pre občanov Chorvátskej republiky za rok 2016. Ku koncu roka 2016 na Slovensku podľa správy pracovalo 962 občanov Chorvátska. V porovnaní s koncom roka 2015 išlo o viac ako tretinový nárast. „Aj napriek nárastu počtu občanov Chorvátskej republiky, ktorí boli v roku 2016 zamestnaní na území Slovenskej republiky, nie je pravdepodobné, že z dôvodu ich vstupu na slovenský trh práce sa pracovný trh naruší,“ uviedlo v materiáli ministerstvo práce a sociálnych vecí. Vo väčšine prípadov ide podľa rezortu práce o občanov v produktívnom veku s relatívne dobrým dosiahnutým vzdelaním.

Členovia vlády majú v stredu rokovať aj o poslaneckom návrhu novely Zákonníka práce, návrhu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úradu podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu, návrhu na novelizáciu nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, či o návrhu Koncepcie mestského rozvoja Slovenskej republiky do roku 2030.

Súvisiace články

Aktuálne správy