Rekordy na burze už neláme zlato ani platina

, iRozhlas Foto: SITA/AP

Ak si myslíte, že najväčšie zhodnotenie ponúkajú tradičné drahé kovy ako je zlato, striebro alebo platina, momentálne sa mýlite. Najväčšími favoritmi pri raste cien sú kobalt, paládium a lítium. Hlavným dôvodom ich zdražovania je dopyt v priemysle, najmä v oblasti moderných technológií.

Paládium sa prakticky všade ťaží spoločne s platinou a podobnými kovmi. Tak ako na platinu, aj na paládium sa sústredia výrobcovia katalyzátorov. Zatiaľ čo cena platiny sa odvíja viac od ceny zlata, keďže sa používa aj pri výrobe šperkov, paládium je viac viazané na ceny medi ako priemyselnej zložky. Aj meď na komoditných burzách zdražuje. Kobalt a lítium sa používajú hlavne v batériách, opäť teda aj v  automobilovej oblasti.

Kobalt, paládium a lítium zohrávajú dôležitú úlohu v boji o lacnejšiu a dostupnejšiu energiu. Ceny týchto komodít na burzách raketovo rastú, takmer kolmo hore. A to preto, že sa o ne začali preťahovať výrobcovia automobilov a batérií s výrobcami v telekomunikačnej oblasti. Práve sektor telco tieto kovy pred dvoma rokmi využíval najviac.

Kobalt je hlavný komponent lítiových batérií. Vlani cena komodity vzrástla o 130 % a prekročila hranicu 75 tisíc amerických dolárov za metrickú tonu.

Cena paládia medziročne vzrástla o 44 percent a trend aj naďalej pokračuje. Cenu minulý týždeň prelomila úroveň 1100 dolárov za uncu, čo je nový historický rekord.
 

Skok nastal aj v cene lítia. Kým v roku 2005 sa ceny pohybovali okolo 2000 dolárov za tonu, dnes sa je to viac než 9000.

Dopyt po týchto komoditách rastie hlavne kvôli snahe vyrábať batérie, ktoré by skladovali energiu z obnoviteľných zdrojov. Ale momentálne najviac súvisí s elektromobilmi. Hoci je dnes počet elektromobilov voči tradičným spaľovacím motorom zanedbateľný, celosvetovo asi len 3,3 milióna áut, len za minulý rok sa takýchto áut predalo asi milión. Trend je jednoznačne rastúci, čo bude povzbudzovať aj dopyt po spomínaných komoditách.

Má teda význam pre malých investorov koncentrovať sa na komoditných burzách práve na paládium, kobalt alebo lítium?

Ľudia väčšinou investujú prostredníctvom fondov a v ich portfóliách komodity tvoria len malý podiel, okolo jedného percenta. Aj pri dramatickom zvýšení ceny by dopad na celý vývoj fondu bol len minimálny. Preto z pohľadu malého investora, ktorí verí, že vybrané komodity ešte čaká ďalší výraznejší rast cien, mali by investovať individuálne, avšak určite nievsadiť všetko na jednu kartu. Aj keď ekonómovia predpokladajú, že ceny lítia, kobaltu a paládia budú naďalej rásť, technologický sektor nespí. Stále drahšie kovy sú tŕňom v oku výrobcov, preto sa snažia nájsť nové technologické riešenia, ktoré by sa zaobišli aj bez týchto minerálov.

Súvisiace články

Aktuálne správy