Vývoz Nemecka sa v novembri zotavil, vyše 4-% rast prekonal očakávania

Vývoz Nemecka sa v novembri po októbrovom poklese zotavil, pričom rast vysoko prekonal očakávania. Oznámil to v utorok nemecký štatistický úrad Destatis.
Export vzrástol v novembri medzimesačne o 4,1 %, zatiaľ čo v októbri zaznamenal pokles o 0,3 %. Analytici očakávali, že vývoz sa zvýši približne o 1,2 %.
Aj dovoz vzrástol, pričom tempo rastu sa v porovnaní s októbrom ešte zrýchlilo. Ekonómovia pritom počítali so spomalením. Rast dovozu dosiahol 2,3 % po októbrovej úrovni 1,8 %. Zaostal tak za tempom rastu vývozu, čo sa odrazilo na údajoch o vývoji zahraničného obchodu.
Novembrový obchodný prebytok vzrástol po úprave o sezónne vplyvy na 22,3 miliardy eur. V októbri dosiahol prebytok 19,9 miliardy eur.
Na medziročnej báze sa nemecký vývoz zvýšil v novembri o 8,2 %. Opäť tak výrazne zrýchlil tempo rastu, keď v októbri rast dosiahol 6,9 %. Naopak, rast dovozu sa mierne spomalil, z októbrovej úrovne 8,4 % na 8,3 %.
Obchodný prebytok na neupravenej báze dosiahol v novembri 23,7 miliardy eur. V novembri predchádzajúceho roka predstavoval 22 miliárd eur.
Prebytok na bežnom účte platobnej bilancie zaznamenal v novembri 25,4 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka to znamená rast o 0,5 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy