Kupujúci sú stále ochotní platiť za byty v Bratislave vyššie ceny

Priemerná cena štvorcového metra bytu (m2) v Bratislave vo štvrtom kvartáli dosiahla úroveň 1960 eur bez DPH, čo je najvyššia cena v pokrízovom období. Informoval o tom TASR analytik realitnej spoločnosti Lexxus Peter Ondrovič. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom cena stúpla o 3,1 % a medziročne o 8 %.

Kupujúci sú ochotní platiť stále viac podľa neho pre obavy zo zvyšovania cien a následkom opatrení Národnej banky Slovenska, ktoré sú platné od januára 2018.
Najdrahšie sú byty v prvom bratislavskom okrese s priemernou cenou 2509 eur za m2 bez DPH. Na druhom mieste je tretí bratislavský okres s priemernou cenou 2051 eur za m2 bez DPH, uviedol Ondrovič.

"Z pohľadu jednotlivých kategórií sú najdrahšie dvojizbové byty, cena v prvom bratislavskom okrese je 2610 eur za m2 bez DPH. Naopak, najnižšiu cenu za m2 zaznamenala kategória päťizbových a viacizbových bytových jednotiek vo štvrtom bratislavskom okrese – 1562 eur za m2 bez DPH," konštatoval.

Analytik ďalej uviedol, že trvá najväčší záujem o dvojizbové byty, až na štvrtý bratislavský okres, kde bol väčší dopyt po trojizbových bytoch. Nižšia predajnosť bytov v kolaudujúcich projektoch voči novinkám na trhu a kolaudácie viacerých projektov ku koncu roka 2017 spôsobili, že na trhu novostavieb je vyššia ponuka dokončených bytov.

Petrovič očakáva, že dôraz na hotovosť pri kúpe a povinnosť vyššieho disponibilného zostatku klienta bude značne obmedzovať možnosti niektorých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti pre potreby vlastného bývania.

"Dosah týchto zmien na realitný trh bude najskôr pozvoľný, pričom sa dá očakávať, že banky sa budú i naďalej snažiť ponúkať svojim klientom nejaké hybridné formy produktov umožňujúce im dofinancovať 100-percentnú hodnotu nehnuteľnosti," uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy