Maloobchod v novembri rástol, spotreba domácnosti zostáva silná

Maloobchod v novembri 2017 ďalej rástol, spotreba domácnosti zostáva silná. Uviedol to v komentári k novembrovým tržbám Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.
Dynamika medziročného rastu tržieb v maloobchode sa podľa neho zrýchlila 5,6 % na 6,0 %. V novembri maloobchodné tržby slovenských obchodníkov po prvýkrát od vypuknutia krízy v roku 2008 dosiahli úroveň priemeru roku 2008. „Spotrebu domácnosti na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách regiónu strednej a východnej Európy, výrazne podporuje silný trh práce (klesajúca nezamestnanosť, dynamicky rastúce mzdy), ale aj zlepšujúca sa spotrebiteľská dôvera, ktorá sa nachádza výrazne nad dlhodobým priemerom, či stále nízke úrokové sadzby,“ priblížil.
Aj v novembri si podľa Koršňáka medzimesačný aj medziročný rast tržieb pripísali oba hlavné segmenty maloobchodu – potravinový aj nepotravinový. Jediným odvetvím slovenského maloobchodu, ktorý v novembri zaznamenal medziročný pokles tržieb je dlhodobo klesajúci predaj na trhoviskách. Tržby v tomto sub-segmente sa zvyčajne citeľnejšie zvyšujú len v poslednom mesiaci roka, kedy sú nahor ťahané čoraz populárnejšími vianočnými trhmi.
„Inak pozorujeme príklon spotrebiteľov k tradičným kamenným, a v poslednom období najmä k internetovým obchodom. Aj v novembri si tak pozíciu rastového lídra slovenského maloobchodu udržali internetové a zásielkové obchody, s medziročným rastom tržieb o 17,4 %,“ doplnil.
„Spotrebu domácnosti by navyše mali ďalej podporovať aj nízke úrokové sadzby. Z tohto dôvodu očakávame, že rastúci trend by si mali maloobchodné tržby udržať aj v nasledujúcich mesiacoch. Aktuálny ekonomický cyklus pritom naznačuje, že posledné Vianoce mohli slovenských obchodníkov potešiť a vytiahnuť ich tržby na rekordné úrovne,“ avizoval Koršňák.
„Dobrý vývoj na trhu práce, ktorý prispieva k rastu disponibilného príjmu domácností a slušná spotrebiteľská dôvera vytvárajú priaznivé podmienky pre rast maloobchodných tržieb. Spotreba domácností by tak aj v poslednom kvartáli minulého roka mala zostať hlavným ťahúňom hospodárskeho rastu a dariť by sa jej malo aj v novom roku 2018. Celkovo je náš odhad rastu ekonomiky za rok 2017 na úrovni 3,3 % a v tomto roku očakávame zrýchlenie na 3,9 %,“ doplnila Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR v pondelok informoval, že tržby za vlastné výkony a tovar v novembri 2017 medzimesačne vzrástli len v maloobchode o 0,7 %. Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov v novembri 2017 medziročne vzrástli o 15,8 % v dôsledku vyšších tržieb v predaji motorových vozidiel o 10,9 %, predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel 37,8 % a v oprave a údržbe motorových vozidiel o 28,8 %. V maloobchode sa tržby zvýšili o 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy