Šéf Bundesbanky žiada jasný termín ukončenia dlhopisového programu ECB

Prognózy vývoja cien naznačujú, že inflácia v menovej únii dosiahne úroveň, ktorá je postačujúca pre zabezpečenie cenovej stability, tvrdí člen Rady guvernérov ECB a šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann.

Európska centrálna banka (ECB) by mala oznámiť presný termín ukončenia programu, v rámci ktorého vynakladá každý mesiac desiatky miliárd eur na skupovanie dlhopisov. Vyhlásil to člen Rady guvernérov ECB Jens Weidmann. Prognózy vývoja cien naznačujú, že inflácia v menovej únii dosiahne úroveň, ktorá je postačujúca pre zabezpečenie cenovej stability, povedal Weidmann pre nedeľné vydanie španielskeho denníka El Mundo. Z tohto dôvodu je správne určiť jasný termín ukončenia nákupov, dodal vysoký predstaviteľ ECB, ktorý zároveň šéfuje nemeckej centrálnej banke. Ako pripomína agentúra APA, Weidmannov postoj k programu bol od začiatku kritický.

ECB v októbri zredukovala nákupy dlhopisov na sumu 30 mld. eur z úrovne 60 mld. eur mesačne a rozhodla, že v nákupoch bude pokračovať do septembra roka 2018, v prípade nutnosti aj dlhšie. Program banka zaviedla v marci 2015 v snahe dosiahnuť zrýchlenie medziročnej inflácie a podporiť hospodársky rast. Za optimálnu pre udržanie cenovej stability považuje ECB medziročnú mieru inflácie tesne menej ako 2 %. Podľa aktuálnych údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat ceny v eurozóne v decembri spomalili medziročný rast na 1,4 % z novembrových 1,5 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy