Poštová banka očakáva pre zvýšené investície nižší zisk

Investície do modernizácie produktov, technológií, služieb a pokračujúci rebranding sa odrazia v plánovanom poklese hospodárskeho výsledku.

Poštová banka očakáva za rok 2017 pokles hospodárskeho výsledku. Už v rámci deväťmesačného hospodárenia evidovala medziročný pokles zisku o 37,3 % na 32,5 mil. eur. “Výrazná vlna investícií do modernizácie produktov, technológií, služieb a pokračujúci rebranding sa podľa očakávaní odrazia v plánovanom poklese hospodárskeho výsledku. K doterajším uverejneným finančným výsledkom však môžeme povedať, že hospodárenie v roku 2017 je lepšie, ako pôvodne plánované,” uviedla hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Hospodárenie v roku 2017 bude podľa Žáčkovej lepšie ako plánované najmä vďaka dobrým výkonom retailového segmentu. Taktiež rast operatívnych nákladov banky, okrem rozvojových projektov, bol nižší ako plánovaný. Banka zároveň evidovala mimoriadne zisky z finančných a menových operácií. Pokles zisku spoločnosť pôvodne očakávala vo väčšej miere pre modernizáciu banky a zmeny strategického zamerania na retailový segment.

Jednak to boli významné investície do rozvoja nových produktov a modernizácie informačných systémov banky, rebrandingu obchodnej siete, intenzívnejšia marketingová komunikácia a modernizácia distribučnej siete. Zároveň išlo o zmenu stratégie banky v oblasti korporátu s väčším zameraním sa na segment malých a stredných podnikov a postupné utlmovanie doterajších segmentov korporátu, ktoré je vo významnejšej miere, ako sa pôvodné plánovalo, čo sa prejavilo aj na úrokových výnosoch banky.

Poštová banka bude aj v roku 2018 podľa Žáčkovej pokračovať v intenzívnych investíciách do rozvoja nových produktov a modernizácie informačných systémov banky, rebrandingu obchodnej siete, intenzívnejšej marketingovej komunikácie a modernizácie distribučnej siete. “V roku 2018 bude aj naďalej dominovať najmä rozvoj banky. Orientovať sa budeme aj na činnosti spojené so zlepšením customer experience,“ dodala Žáčková.

Poštová banka vznikla na konci decembra 1992 a svoju činnosť začala 1. januára 1993. Na základe zmluvy so Slovenskou poštou predáva svoje produkty a služby aj prostredníctvom vyše 1 500 pôšt umiestnených na celom území Slovenska. Ku koncu júna 2013 bol ešte vyše 90-percentným vlastníkom banky Istrokapital, no od júla 2013 skupina J&T vlastní majoritu.

Súvisiace články

Aktuálne správy