Hypotéky pre mladých so štátnou podporou sa menia

Od roku 2018 sa ruší bonifikácia úrokovej sadzby na hypotéky pre mladých a zavádza sa daňový bonus.

Pôvodný systém podpory hypoték pre mladých od tohto roka nahradil daňový bonus. Výška daňového bonusu bude 50 % zo zaplatených úrokov na hypotéke. Daňový bonus za zaplatené úroky môže pritom dosiahnuť maximálne 400 eur za zdaňovacie obdobie. Suma úrokov musí byť vypočítaná z poskytnutého úveru, najviac však zo sumy 50 000 eur na jednu nehnuteľnosť. “V praxi si tak budú môcť mladí žiadatelia uplatniť daňový bonus až v roku 2019,” povedal Matej Berenčík zo sprostredkovateľskej spoločnosti Deluvis.

V roku 2017 bola ešte výška podpory tri percentuálne body zo schváleného úroku. Z toho o dva body znížil výšku úrokovej sadzby štát cez svoj príspevok, ďalší jeden bod pridala banka. Ako povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková, vďaka pomoci štátu a banky sa mohla ročná úspora vyšplhať aj do výšky 800 eur.

Mladí, ktorí si budú brať hypotéku po 1. januári 2018, už budú musieť byť pri prijímaní štátnej podpory sami aktívni. Nebude sa totiž už automaticky odpočítavať z výšky úroku, ale daňový bonus si bude musieť uplatniť poberateľ podpory pri ročnom zúčtovaní či daňovom priznaní. Potrebovať na to bude potvrdenie o výške úrokov pri úvere na bývanie, ktoré mu vystaví banka. Daňový bonus si potom bude môcť odpočítať z daní. Ak by bola daň menšia ako nárok na bonus na zaplatené úroky, dlžník dostane preplatok.

Daňový bonus je podľa OVB Allfinanz Slovensko nevýhodnejší ako pôvodná bonifikácia. UniCredit Bank nevidí situáciu až tak čierne. Banka predpokladá, že záujem mladých Slovákov o úvery na bývanie bude naďalej pretrvávať a budú chcieť využiť aj daňový bonus. “Mladí ľudia potrebujú riešiť svoje bývanie a akákoľvek finančná podpora je pre nich pomoc,“ myslí si hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Súvisiace články

Aktuálne správy