Kurz eura vzrástol na 1,1951 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny vo štvrtok výrazne vzrástol. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1951 USD, čo bol jeho najvyšší kurz od konca novembra. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok napoludnie referenčný kurz na 1,1934 (v stredu: 1,1895) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8379 (0,8407) eura.
Spoločnú menu podporili pozitívne vyhliadky pre ekonomiku eurozóny. ECB predpokladá, že solídny rast ekonomiky v eurozóne bude pokračovať, pričom sa rozšíri na ďalšie krajiny a sektory. Inflácia by sa mala v strednodobom horizonte zvýšiť vďaka rýchlejšiemu rastu miezd.
„Aj vďaka reformám v kedysi krízových krajinách prekonáva eurozóna svojím rastom na hlavu už dva roky aj USA,“ povedal hlavný ekonóm Berenberg Bank Holger Schmieding. Pozitívny vývoj v ekonomike by mohol vydržať ešte niekoľko rokov. Eurozóna je flexibilnejšia než predtým, uviedol Schmieding a poukázal na energické reformy vo Francúzsku. V budúcom roku sa však nedá očakávať razantné posilnenie eura, keďže už teraz je veľká časť pozitívnych vyhliadok započítaná v jeho kurze.

Súvisiace články

Aktuálne správy