Sociálna poisťovňa vyplácala za desať mesiacov menej garančných dávok

Na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľov Sociálna poisťovňa za január až október tohto roka vynaložila 1,88 mil. eur, čo je medziročne menej o 765 tis. eur.

Dávku garančného poistenia dostávalo zo Sociálnej poisťovne počas januára až októbra tohto roka priemerne mesačne 119 osôb. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška ide o pokles o 44 poberateľov dávky. Na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľov poisťovňa za január až október tohto roka vynaložila 1,88 mil. eur, čo je medziročne menej o 765 tis. eur. Priemerná vyplatená suma dávky garančného poistenia za desať mesiacov tohto roka predstavovala 1 572,60 eura. Medziročne tak klesla o 44,60 eura. Uvádza sa to v správe o hospodárení Sociálnej poisťovne za január až október 2017.

Garančné poistenie je poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie.

Zamestnanec v pracovnom pomere, člen družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu, a fyzická osoba, ktorá vykonáva práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, má nárok na jednorazovú dávku garančného poistenia, ak sa jeho zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť jeho nároky vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu.

Súvisiace články

Aktuálne správy