Počet nespoľahlivých platcov DPH na Slovensku klesá

Podľa údajov spoločnosti Bisnode bolo v polovici decembra na Slovensku vyše 4 400 subjektov, ktoré mali voči štátu podlžnosti na dani z pridanej hodnoty.

Počet nespoľahlivých platcov dane z pridanej hodnoty na Slovensku klesá. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Bisnode, podľa ktorej bolo v polovici decembra evidovaných vyše 4 400 daňových subjektov, ktoré mali voči štátu podlžnosti na dani z pridanej hodnoty. Pre porovnanie, ku koncu roka 2015 bolo takýchto daňovníkov takmer 5 500, koncom minulého roka bezmála 5 300.

„Celkovo môžeme rok 2017 vnímať veľmi pozitívne. Od roku 2014 sa stalo prvýkrát, že počet neplatičov dane z pridanej hodnoty klesol pod päťtisíc. Ich počet dokonca, s malými výnimkami, kontinuálne klesal. Aktuálne sa tak na Slovensku nachádza najmenej nespoľahlivých platcov, odkedy naša spoločnosť tieto dáta sleduje,“ uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Naďalej pritom platí, že najviac nespoľahlivých platcov dane z pridanej hodnoty má maximálne dvoch zamestnancov. Takýchto subjektov bolo vyše 1 800. Z pohľadu právnej formy dominujú medzi nespoľahlivými platcami spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorých je skoro 3 000. Nasledujú živnostníci, ktorých je viac ako 1 000 a akciové spoločnosti s necelou stovkou prípadov.

Súvisiace články

Aktuálne správy