Komora sestier dúfa vo viac zdrojov v zdravotníctve

Podľa členky Rady a Prezídia SK SaPA Zuzany Haladovej viac financií vytvorí priestor nielen na liečenie pacientov, ale aj rozvoj slovenského zdravotníctva.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) dúfa, že v budúcom roku sa konečne podarí vybojovať viac finančných zdrojov do slovenského zdravotníctva, čo podľa členky Rady a Prezídia SK SaPA Zuzany Haladovej vytvorí priestor nielen na liečenie pacientov, ale aj rozvoj slovenského zdravotníctva.

Zástupkyňa komory verí, že v roku 2018 sa na Slovensku začnú konečne modernizovať nemocnice a polikliniky, v ktorých sa budú cítiť dobre nielen pacienti, ale aj zdravotnícki pracovníci. „Je potrebné venovať dostatočnú pozornosť prevencii ochorení a podporovať vznik školských sestier a viac smerovať zdravotnú starostlivosť na seniorov. Mojím osobným želaním je, aby sa na Slovensku začala rozvíjať aj ambulantná zložka, vrátane zariadení pre dlhodobú starostlivosť, ktorá je poddimenzovaná a na chvoste záujmu,“ objasnila.

Sestry podľa Haladovej ponúkajú svoj potenciál nielen v nemocniciach, ale aj v zariadeniach, ktorých vznik by mal byť podporovaný zo strany Ministerstva zdravotníctva SR. Ide o liečebne dlhodobo chorých, domy ošetrovateľskej starostlivosti, hospicové zariadenia a zariadenia pre paliatívnu starostlivosť, agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti, centrá integrovanej starostlivosti, či zariadenia sociálnych služieb. “Kde často naši pacienti končia iba preto, že ich nemáme kam umiestniť, pretože spomínaných ošetrovateľských zariadení, ktoré by riadili sestry a kde by pracovali sestry, zatiaľ na Slovensku nemáme v potrebnom množstve,“ dodala členka Rady a Prezídia SK SaPA, ktorá si želá posilnenie úlohy sestier v zdravotnej starostlivosti a dostatok personálu v slovenských nemocniciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy