Banka Barclays očakáva, že pre daňovú reformu v USA odpíše zo zisku 1 mld. GBP

Britská banka Barclays očakáva, že v dôsledku americkej daňovej reformy odpíše zo svojho ročného zisku po zdanení približne 1 miliardu libier (1,13 miliardy eur).
Pre Barclays to bude ďalšia negatívna položka v tomto roku po tom, ako odpisy v dôsledku odchodu z afrického trhu spôsobili banke v 1. polroku vysokú stratu. Výsledkom bolo, že napriek zisku v 3. kvartáli evidovala Barclays za deväť mesiacov roka stratu vo výške 628 miliónov libier. Odpisy v očakávanej výške 1 miliarda libier tak stlačia banku do ešte výraznejšej straty.
Daňová reforma v USA, ktorú pred Vianocami podpísal prezident Donald Trump, je najväčšou reformou daňového systému v Spojených štátoch od 80. rokov minulého storočia. V rámci nej sa napríklad firemná daň zníži z 35 na 21 %.
Barclays síce uviedla, že zníženie dane by malo mať na jej čistý zisk v budúcnosti „pozitívny vplyv,“ zároveň ale upozornila, že tieto výhody môže do veľkej miery vymazať takzvaná daň z erózie daňového základu (BEAT), ktorá bola do legislatívy zahrnutá. Jej cieľom je zabrániť nadnárodným spoločnostiam presúvať zisky do oblasti s nižšou daňovou záťažou.

Súvisiace články

Aktuálne správy