Penta v Rumunsku kúpila 600 lekární, Dr.Max sa stáva jednotkou na trhu

, ČTK Foto: SITA/AP

Cenu odmietli zástupcovia Penty komentovať, ale údajne šlo o najvyššiu sumu, ktorú kedy skupina zaplatila.

Lékárenský reťazec Dr.Max zo skupiny Penta kúpil v Rumunsku firmu A & D Pharma, ktorá vlastní 600 lekární Sensiblu a Punkt a tiež veľkoobchodnú firmu Mediplus. Celkom tak bude mať Dr.Max v Rumunsku 631 lekární a stane sa jednotkou na tamojšom trhu. Informovali o tom zástupcovia  spoločnosti. Transakcia ešte podlieha schváleniu zo strany protimonopolného úradu.

Dr.Max už od júna prevádzkuje v Rumunsku 31 lekární pod obchodnou značkou ARTA. A & D Pharma v Rumunsku zamestnáva 4500 ľudí a minulý rok uzavrela s tržbami 964 miliónov eur. Po akvizícii prekročia tržby skupiny Dr.Max 2,3 miliardy eur a počet zamestnancov stúpne na 12 000. Stane sa jedným zo štyroch najväčších liekových reťazcov v Európe.

"Akvizíciou skupiny A & D Pharma Dr.Max výrazne posilňuje svoju prítomnosť v strednej Európe ako stále významnejší retailový poskytovateľ lekárskej starostlivosti využívajúci celý rad predajných kanálov," uviedol holdingový riaditeľ skupiny Dr.Max Leonardo Ferrandino.

Dr.Max prevádzkuje 423 lekární v Českej republike, 273 na Slovensku, v Poľsku takmer 400 a 103 v Srbsku. Firma sa pripravuje vstup na taliansky trh. Tržby skupiny sa pohybovali okolo 1,25 miliárd eur. Podľa Ferrandina je ďalší rozvoj siete skupiny Dr.Max pravdepodobne najmä v strednej, južnej a východnej Európe.

Vlastníkom skupiny Dr.Max je Penta Investments, ktorá v strednej a východnej Európe realizuje rad zdravotníckych projektov. V súčasnosti sa Penta zameriava na prevádzku nemocníc a ďalších zdravotníckych zariadení, jej portfólio dopĺňa aj zdravotná poisťovňa na Slovensku.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Okrem zdravotníctva pôsobí aj v oblasti finančných služieb, výroby, maloobchodu, realitného rozvoja a mediálneho podnikania. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 32 tisíc ľudí, hodnota skupiny dosiahla 8,5 miliardy eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich európskych krajinách a má zastúpenie v Prahe, Bratislave a vo Varšave.

Súvisiace články

Aktuálne správy