Dôchodcovia by mali byť opatrní pri braní si lákavých pôžičiek

Počet dôchodcov, ktorým Sociálna poisťovňa kráti dôchodok exekučnou zrážkou, stále rastie. Kým v januári 2017 sa exekúcie týkali 35.459 dôchodkov, v novembri ich bolo 35.583.
Podobne nepriaznivý je tento trend aj v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, kedy v novembri 2016 poisťovňa vykonávala 33.992 exekučných zrážok z dôchodkov. Ich počet sa tak medziročne zvýšil o 1591.
„Opakovane vyzývame dôchodcov, aby boli obozretní a nepožičiavali si peniaze, na ktoré nemajú dostatočné príjmy. Najmä v období Vianoc a vianočných výpredajov netreba podľahnúť lákavým reklamám zo strany nebankových subjektov, ktoré sľubujú „lacné“ pôžičky za niekoľkoeurový mesačný poplatok. Dôverčiví dôchodcovia sa tak často dostávajú do zložitých životných situácií, pričom Sociálna poisťovňa im nemôže exekúcie zastaviť a ani znížiť výšku zrážky, keďže je zo zákona povinná nariadené zrážky vykonať,“ radí hovorca poisťovne Peter Višváder.
Najčastejšie sa exekučné zrážky z dôchodkov uhrádzajú v prospech nebankových subjektov, telekomunikačných operátorov či poskytovateľov dátových služieb a zdravotných poisťovní.

Súvisiace články

Aktuálne správy